ITALIENSK VIN - REGION TOSCANA

Click for Florence, Italy Forecast


KVADRATKILOMETER: 22.992 - 5. største region
INDBYGGERE: 3.744.398 (01/2016) - 9. største region
HOVEDBY : Firenze
ANTAL PROVINSER: 10
ANTAL KOMMUNER: 287
PROVINSER : Massa Carrara, Lucca, Pistoia, Firenze, Livorno, Pisa, Arezzo, Siena, Grosseto, Prato
LANDSKAB: Bjerglandskab: 25,1% / Bakkelandskab 66,5% / Fladland: 8,4%
DOCG KLASSIFICERET RØDVIN :

Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano
DOC KLASSIFICERET RØDVIN :

Bolgheri, Bolgheri Sassicaia, Capalbio, Carmignano og Barco Reale di Carmignano, Colli dell'Etruria Centrale, Colli di Luni, Colline Lucchesi, Cortona, Elba, Montecarlo, Montecucco, Monteregio di Massa Marittima, Montescudaio, Orcia, Parrina, Pomino, Rosso di Montalcino, Rosso di Montepulciano, San Gimignano, Sant'Antimo, Sovana, Val di Cornia, Valdichiana, Vin Santo del Chianti Classico
PRIMÆRE DRUER

Italienske druer: Sangiovese, Canaiolo Nero, Mammolo
Franske druer: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
DE MEST KENDTE VINES KARAKTERISTIKA

Brunello di Montalcino DOCG:
Brunello di Montalcino skal stamme fra kommunen Montalcino omkranset af dalene Orcia, Asso og Ombrone’s floder i provinsen Siena i Toscana. Vinen må udelukkende produceres i kommunen Montalcino på druer dyrket i Montalcino.
Skal produceres på 100% Brunello drue (Sangiovese). Vinen skal holde en alkoholprocent på min. 12,5%. Lagrer min. 2 år på fade af eg eller kastanje og efterfølgende 4 mdr. på flaske. Må frigives til salg den 1. januar i det 5. år efter høståret – altså en lagring på godt 4 år. Det maksimale høstudbytte er fastsat til 56 hektoliter pr. hektar.
Riserva-udgaven lagrer yderligere minimum 2 måneder på flaske og må først frigives til salg den 1. januar i det 6. år efter høståret. Fik sin DOCG i 1980, og har været DOC vin siden 1966.

Se vor specialside om Brunello di Montalcino & Rosso di Montalcino her: Brunello di Montalcino - Alt på én side

Carmignano DOCG:
Carmignano kommer fra kommunen af samme navn i provinsen Prato 23 km.vest for Firenze. Drueindholdet i Carmignano skal være min. 50% Sangiovese, maximalt 20% Canaiolo Nero, 10-20% Cabernet Sauvignon og/eller Cabernet Franc, maximalt 10% Trebbiano Toscana og/eller Malvasia del Chianti. Endvidere kan der tilsættes andre blå druer som er tilladt indenfor applikationen med indtil 10%.
Carmignano lagrer i 19 måneder, hvoraf 8 måneder skal være på fade af eg eller kastanje. Må først frigives den 1. juni 2. år efter høståret. Carmignano skal min.holde en alkoholprocent på 12,5.
Carmignano Riserva lagrer 36 måneder, hvoraf 12 måneder skal være på fade af eg eller kastanje. Må først frigives den 29. september 3. år efter høst. Denne dag fejres som Carmignano Festivalen og Saint Michele dag i området.
Blev DOCG vin i 1991.

Chianti DOCG:
Skal have oprindelse i provinserne Arezzo, Firenze, Pisa, Pistoia, Prato eller Siena. DOCG status fik vinen i 1980 efter at have været DOC siden 1967.
Fælles for alle Chianti vine er, at de skal indeholde 75-100% Sangiovese, op til 10% Canaiola Nero, op til 10% Trebbiano Toscana og/eller Malvasia del Chianti eller op til 10% andre lokale druer. Man kan altså producere Chianti på 100% Sangiovese, men man kan også producere Chianti med indtil 4 druer plus lokale druetyper. Kombinationsmulighederne er i princippet uendelige.
Følgende vintyper hører under nærværende: Chianti, Chianti colli Aretini, Chianti colli Fiorentini, Chianti colli Senesi, Chianti colline Pisane, Chianti Montalbano, Chianti Montespertoli, Chianti Rufina.

Chianti Classico DOCG:
Chianti Classico skal produceres i kommunerne Castellina, Gaiole og Rada i Chianti. Dele af Castelnuovo Berardenga og Poggibonsi i provinsen Siena. Hele området Greve i Chianti. Dele af Barbarino val d’Elsa, Saint Casciano og Tavarnelle val di Pesa i provinsen Firenze.
I 1996 fik Chianti Classico sin egen DOCG status udskilt fra Chianti.
Der skal bruges 80-100% Sangiovese drue. Endvidere kan man bruge 20% andre druer som f.eks. må være Sort Canaiolo, Colorino, Malvasia, Trebbiano, Cabernet Sauvignon og Merlot. Fra og med produktionsåret 2006 må der IKKE bruges Trebbiano og Malvasia. Det markerer afslutningen på den lovlige tilsætning af grønne druer/hvidvinsdruer i Chianti Classico.
Chianti Classico holde en alkoholprocent på min. 12,0%. Riserva skal holde 12,5. Chianti Classico skal lagre 11 mdr. (frigives førstkommende oktober efter høståret). Riserva skal lagre 2 år, regnet fra 1 januar i året efter høståret, efterfulgt af 3 mdr. lagring på flaske. Lagringen på fade skal foregå i fade af eg eller kastanje.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG:
Vino Nobile di Montepulciano produceres i kommunen Montepulciano i provinsen Siena i den syd-østlige del af Toscana. Vi er meget tæt på regionen Umbrien. Selve byen Montepulciano ligger på bakkerne mellem Val di Chiana and Val d’Orcia.
Vino Nobile di Montepulciano skal indeholde minimum 70% Sangiovese (kaldet Prugnolo Gentile i Montepulciano), maximalt 20% Canaiolo Nero. Der må ligeledes være op til 20% lokale druer tilladt/anbefalet i provinsen Siena forudsat at der ikke benyttes mere end 10% hvide druer. Dog må aromatiske druer ikke benyttes med undtagelse af Canaiolo del Chianti.
Vino Nobile di Montepulciano skal min. indeholde en alkoholprocent på 12,5%. Vinen skal lagre 2 år regnet fra den 1. januar året efter høsten. Riserva-udgaven skal holde en alkoholprocent på 13,0% og lagre 3 år regnet fra den 1. januar i året efter høsten.
Vino Nobile di Montepulciano fik sin DOCG i 1980, Vino Nobile di Montepulciano var oprindeligt DOC siden 1966.

Bolgheri & Bolgheri Sassicaia DOC:
Bolgheri vinene produceres i kommunen Castagneto Carducci i provinsen Livorno i Toscana. Den gamle landsby Bolgheri ligger i dette område og af dette navn stammer DOC applikationerne. Bolgheri opnåede sin DOC i 1984. Kravene er bare ikke hårde nok for producenterne, som begynder at lave vdt-vine på franske druer m.v. i superkvalitet. I 1994 ændres DOC'en væsentligt.
I dag arbejder man med 3 vintyper indenfor DOC standard: Bolgheri Rosso DOC, Bolgheri Superiore DOC, Bolgheri Sassicaia DOC.
Bolgheri Rosso DOC: Druesammensætning : Cabernet Sauvignon 10-80%, Sangiovese 0-70%, Merlot 0-70%, andre lokale druer tilladt indenfor provinsen Liverno 0-30%. Bolgheri Rosso skal holde en minimum alkoholprocent på 11,5. Der er ingen krav om lagring af vinen.
Bolgheri Superiore DOC: Druesammensætning : Cabernet Sauvignon 10-80%, Sangiovese 0-70%, Merlot 0-70%, andre lokale druer tilladt indenfor provinsen Liverno 0-30%. Bolgheri Superiore skal holde en minimum alkoholprocent på 12,5. Vinen skal lagre i 2 år regnet fra den 1. januar efter høståret. Minimum 1 år skal foregå i fade af eg. Derudover min. 6 måneders lagring på flaske.
Bolgheri Sassicaia DOC: Druesammensætning : Cabernet Sauvignon 80-100%, andre druetyper tilladt indenfor provinsen Liverno 0-20%. Bolgheri Sassicaia skal minimum holde en alkoholprocent på 12,0. Vinen skal lagre i 2 år regnet fra den 1. januar efter høståret. 18 måneder skal foregå i træ. 6 måneder skal foregå på flaske. Specielt for Bolgheri Sassicaia er der tale om minimumskrav, som nutiden allerede har forældet. Hvis man eksempelvis tager årgang 2000, så er alkoholprocenten 13,5 og lagringen har foregået 22 måneder på træ. Der kan være relativt store udsving for hver årgang. Det er nærmest logisk, da DOC applikationen kun rummer én vin.

Morellino di Scansano DOCG:
Morellino di Scansano produceres i provinsen Grosseto mellem floderne Ombrone and Albegna i hele det administrative område af kommunen Scansano samt dele af kommunerne Manciano, Magliano (Toscana), Grosseto, Campagnatico Semproniano og Roccalbegna.
Morellino di Scansano fik sin DOC i 1978 med seneste væsentlige tilretning i 1997. Morellino di Scansano blev i 2006 ophøjet til DOCG. Morellino di Scansano indeholder minimum 85% Sangiovese drue og op til 15% andre rødvinsdruetyper tilladt efter de lokale forhold i Grosseto provinsen og DOCG lovgivningen. Morellino di Scansano skal holde en alkoholprocent på minimum 12,0%. Der er ingen krav om lagring.
Riserva-udgaven skal holde 12,5% i minimum alkoholprocent. Morellino di Scansano Riserva skal lagre i 2 år regnet fra den 1. januar året efter høst. Af denne lagring skal minimum 1 år foregå på egefad.

Rosso di Montalcino DOC:
Fik sin DOC i 1984. Rosso di Montalcino skal produceres i samme område som Brunello di Montalcino – nemlig kommunen Montalcino. Druesammensætningen er 100% Sangiovese – i Montalcino kaldet Brunello af typen Sangiovese Grosso (se afsnit om Brunello di Montalcino).
Rosso di Montalcino skal holde en alkoholprocent på min. 12,0%. Ingen krav om lagring på fade, men vinen må først frigives til salg 1. september året efter høsten.

Se vor specialside om Brunello di Montalcino & Rosso di Montalcino her: Brunello di Montalcino - Alt på én side

Montescudaio DOC:
Montescudaio er en landsby der ligger i Cecina dalen i Pisa provinsen i Toscana. Montescudaio vinene produceres i følgende italienske kommuner : Montescudaio, Casale Marittimo, Guardiastallo, Castellina Marittima og Riparbella samt dele af kommunerne Montecatini, Val di Cecina og Santa Luce. Vi befinder os stik vest for Siena i en afstand af ca. 40 kilometer. Montescudaio ligger meget tæt på kysten ligesom f.eks. Bolgheri – bare en streg nordligere.
Montescudaio fik sin DOC i 1977, men lever i Danmark en meget stille tilværelse. Følgende typer er accepteret som DOC: Montescudaio Rosso, Montescudaio Rosso Riserva, Montescudaio Cabernet Sauvignon, Montescudaia Cabernet Sauvignon Riserva, Montescudiao Merlot, Montescudaia Merlot Riserva, Montescudiao Sangiovese, Montescudaia Sangiovese Riserva.
Kravene til vinene er så varierede, at det ikke nævnes her. Du er altid velkommen til at sende os en mail eller abonnere på "Italien som vinland", hvis du ønsker yderligere info.

Supertoscanere/SuperTuscan:
Et helt særligt kapitel af italiensk vinhistorie, som kræver en grundig gennemgang. Abonner på vort nyhedsbrev og bestil afsnit nr. 54 i "Italien som vinland". Så får du hele historien fra starten til nutiden.
GEOGRAFI

Grænse mod nordvest : Ligurien
Grænse mod nord : Emilia Romagna
Grænse mod øst : Marche
Grænse mod syd: Lazio
Grænse mod vest: Tyrrhenske Hav
Grænse mod sydøst: Umbrien

KLIMA
MIN/MAX TEMPERATURER.

Jan 2/9, Feb. 2/10, Mar. 6/14, Apr. 8/18, Maj 12/23, Jun. 16/28, Jul. 19/31, Aug. 18/31, Sep. 16/26, Okt. 12/20, Nov. 8/15, Dec. 3/9

Toscana har forskelligt klima alt efter del af regionen. Hvis vi starter ved kysten, hvor f.eks. Bolgheri vinene stammer fra, er der varmt og meget solrigt med mindre nedbør end gennemsnitligt. Det skyldes havets påvirkning, som minimerer skyer og også har indflydelse på den mærkbare højere temperatur om vinteren. Området har en næsten konstant, frisk brise fra havet. Inde i landet er vejret påvirket af Appenninerne der i den aller nordligste del af Toscana møder Alperne. Appenninerne breder sig hele vejen over til Adriaterhavet i øst. Herfra blæser kølig nordenvind ned over de klassiske vindistrikter om vinteren primært, hvilket betyder, at der undtagelsesvist kan falde sne i det indre Toscana. Hyppigere er dog nattefrost. Om sommeren er vejret dog som man kender Italien bedst - sol og sommer med høje temperaturer. Varmen fra Middelhavet påvirker ligeledes klimaet i Toscana i meget væsentligt omfang, og sender de varme vinde ind over regionen fra syd.


DE BEDSTE ÅRGANGE

BRUNELLO DI MONTALCINO: 2015, 2012, 2010, 2007, 2006, 2004, 2001, 1999, 1997, 1995, 1990, 1988, 1985, 1982, 1975
CHIANTI CLASSICO: 2010, 2009, 2007, 2006, 2004, 2001, 1999, 1997, 1995, 1990, 1988, 1985, 1983, 1978, 1971
VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO: 2012, 2010, 2006, 2004, 2001, 1999, 1997, 1995, 1993, 1990, 1988, 1985, 1978
BOLGHERI: 2013, 2009, 2007, 2004, 2001, 2000, 1999, 1990, 1988, 1985

DE BEDSTE PRODUCENTER

Castello di Fonterutoli
Fattoria di Felsina
Marchesi Antinori
Ruffino
Banfi
Castello di Ama
Isole e Olena
Tenuta San Guido
Querciabella
Tenuta dell'Ornellaia
Casanova di Neri
Barone Ricasoli
La Massa
Le Macchiole
Tua Rita
San Guisto a Rentennano
Castellare di Castellina
Poliziano
Fontodi
Castello di Terriccio
Avignonesi
Montevertine
Brancaia
Castello di Rampolla
VINHULEN.DK'S ARTIKLER ITALIENSK VIN RELATERET TIL REGIONEN.

Oversigt over samtlige vinartikler
Winemakers dinner 2015 - Barone Ricasoli
Winemakers Dinner 2013 - Solaria
Winemakers Dinner 2013 - Biondi-Santi + Anmeldelse af Biotrattoria Ché Fè.
Winemakers Dinner 2013 - Casanova di Neri
Winemakers Dinner 2013 - Biondi-Santi + Anmeldelse af Biotrattoria Ché Fè.
Winemakers Dinner + restaurantanmeldelse Trattoria del Bosco
Smagning af Val di Suga's vine i nye årgange inkl. enkeltmarker
Temasmagning 2003 - Danmarks bedste toscanske vine
Temasmagning 2004 - Chianti Classico - Bedst til og med kr. 125,00
Temasmagning 2004 - Chianti Classico - Bedst over kr. 125,00
Temasmagning 2005 - Rosso di Montalcino
Temasmagning 2005 - Rosso Piceno temasmagning
Temasmagning 2006 - Supertoscanere - til og med kr. 250
Temasmagning 2006 - Supertoscanere - over kr. 250
Temasmagning 2007 - Chianti Classico indtil kr. 150,00
Temasmagning 2007 - Chianti Classico over kr. 150,00
Temasmagning 2008 - Brunello di Montalcino 2005 - Temasmagning
Temasmagning 2010 - Piemonte/Toscana 1985-1999
Temasmagning 2011 - Chateauneuf-du-Pape og Toscana
Temasmagning 2012 - Toscana 1999-2005
Temasmagning 2015 - Rosso di Montalcino 2010-2012
Vertikalsmagninng Messorio 2006
Scrio Vertikal Smagning hos Cibi e Vini
Vino Nobile di Montepulciano 2006
Poliziano - Anmeldelser af vin
Fattoria di Sorbaiano smagning 2009
Test af Rosso di Montalcino 2013 & 2012
Test af Chianti Classico 2013 & 2012
Smagning af Marchesi Antinori's nye årgang - præsenteret af Chris Wine Danmark A/S
Tenuta San Guido smagning - Specielt Sassicaia

Italienske vinguider

3 glas vine vurderet af Vinhulen.dk

3 glas vine 2008 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2009 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2010 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2011 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2012 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2013 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2014 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2015 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2016 - Vinhulen.dk
3 glas vine 2017 - Vinhulen.dk


Gambero Rosso

Gambero Rosso 2002
Gambero Rosso 2003
Gambero Rosso 2004
Gambero Rosso 2005
Gambero Rosso 2006
Gambero Rosso 2007
Gambero Rosso 2008
Gambero Rosso 2009
Gambero Rosso 2010
Gambero Rosso 2011
Gambero Rosso 2012
Gambero Rosso 2013
Gambero Rosso 2014
Gambero Rosso 2015
Gambero Rosso 2016
Gambero Rosso 2017


Vini di Veronelli

Veronelli 2004
Veronelli 2005
Veronelli 2006
Veronelli 2007
Veronelli 2008
Veronelli 2009
Veronelli 2010
Veronelli 2011
Veronelli 2012
Veronelli 2013
Veronelli 2014
Veronelli 2015
Veronelli 2016
Veronelli 2017


DueMilaVini

DueMilaVini 2005
DueMilaVini 2006
DueMilaVini 2007
Duemilavini 2008
Duemilavini 2010
Duemilavini 2011
Duemilavini 2012
Duemilavini 2013
Duemilavini 2014
Duemilavini 2015
Duemilavini 2016
Duemilavini 2017


Vini Espresso

Vini Espresso 2010
Vini Espresso 2012
Vini Espresso 2013
Vini Espresso 2014
Vini Espresso 2015
Vini Espresso 2016
Vini Espresso 2017


Guida Vitae

Guida Vitae 2017

Siden er sidst opdateret : 27.02.2017