WINEMAKERS LUNCH MED ALLEGRINI

Le Sommelier

Bredgade 63, 1260 København K.

Allegrini 2016

Torsdag, den 14. januar 2016 deltog Vinhulen.dk i en pressesmagning af legendariske Allegrini's vine på Le Sommelier i København, inviteret af Philipson Wine i anledning af, at Philipson Wine har fået agenturet på Allegrini.

Franco Allegrini, 5. generation af familien, var kommet til København sammen med salgsdirektøren Alberto Lusini for at præsentere vinene for pressen.

Du ser Franco Allegrini på billedet til venstre holdende La Poja og Amarone della Valpolicella.

Undertegnede voksede op, da Franco Allegrini blev kendt for at nægte at anvende druen Molinara i sine Valpolicella vine, hvorfor han røg ud af Valpolicella DOC'en og måtte lade vinene skifte navn til henholdsvis Palazzo del Torre og La Grola.

Senere kan man sige, at han fik "ret", da der ikke længere er krav om anvendelsen af Molinara druen i Amarone della Valpolicella. Allegrini 2016

Allegrini er i dag en familiedrevet virksomhed, der ledes af Franco Allegrini og søsteren Marilisa Allegrini. Franco står for vin og vinproduktion, Marilisa står for markering, promovering m.v.

Søskendeparret tog over efter faderens død i 1982, og oprindeligt var de 3. Walter Allegrini, den ældste af brødrene, døde desværre i 2003.

Begge søskende er i dag sidst i 50'erne, men den næste generation er allerede klar med børnene Francesco, Caterina og Silvia.

Marilisa var faktisk den i familien, der skaffede familien nye områder at lave vin i. I 2001 tog hun sammen med broderen Walter til Toscana og etablerede Poggio al Tesoro i Bolgheri.

I 2006 indgik familien i et partnerskab med Leonardo Lo Cascio og købte San Polo, en smuk ejendom i Montalcino.

Nu kunne Allegini-familien også producere Brunello di Montalcino. Allegrini 2016

Senere er også Corte Giara i Veneto kommet til.

Allegrini-familien har faktisk været aktive siden 1500-tallet. Dengang producerede man kirsebær m.v. Man skal huske på, at Valpolicella og Amarone della Valpolicella er en forholdsvis nymoden størrelse, hvor vinene først for alvor har set en udvikling i kvalitet og popularitet gennem de seneste 50 år.

Valpolicella dækker 240 kvadratkilometer, og af disse anvendes ca. 6.000 hektarer til vinmarker. Området Valpolicella Classico, der er bedst egnet til kvalitetsproduktion af vine, p.g.a. højden ligger indenfor bare 5 byer - Sant’Ambrogio, San Pietro in Cariano, Fumane, Marano og Negrar. Allegrini ligger i Fumane.

Druerne til produktion af Valpolicella, Amarone della Valpolicella og andre spændende vine er Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara og Oseleta.

Allegrini ejer følgende vinmarker i Veneto:

Palazzo delle Torre - 26 hektarer
La Grola/LA Grola Casamatta - 30 hektarer
La Poja - 2,65 hektarer
Villa Cavarena - 20 hektarer (vingård med vinmarker købt i 1998)
Fieramonte - 10 hektarer
Monte dei Galli - 10 hektarer

Allegrini 2016 Dertil kommer Gardane, Lena, Carpané, Scornocio, Progni, Volta og Pigno - i alt ca. 100 hektarer vinmarker.

Denne dag skulle vi smage følgende vine:

Soave 2014, Allegrini
Belpasso Rosso 2013, Allegrini
Valpolicella Classico 2013, Allegrini
Valpolicella Sup. 2013, Allegrini
Palazzo delle Torre 2012, Allegrini
Le Grola 2012, Allegrini
La Poja 2009, Allegrini
La Poja 2006, Allegrini
La Poja 2000, Allegrini
Amarone della Valpolicella 2011, Allegrini
Amarone della Valpolicella 2006, Allegrini
Amarone della Valpolicella 2000, Allegrini
Recioto Classico Giovanni Allegrini 2011, Allegrini

Vinene fra Allegrini kræver vel næppe den store introduktion, da Allegrini gennem en generation har været kendt for sublime vine som Amarone della Valpolicella og La Poja.

Allegrini's vine er også kendt fra "oprøret" fra Franco Allegrini i 1980'erne og 1990'erne. Franco kan ikke lide Molinara druen. Derfor brød han ud af det gode selskab og lavede La Grola og Palazzo delle Torre.

Allegrini 2016
Allegrini har f.eks. fået maksimale 3 glas i den italienske vinbibel Gambero Rosso mere end 30 gange!

Her får du lidt fakta om de forskellige vine.
Vi gennemgår de meste berømte vine:

Palazzo della Torre
Vinen er fremstillet på 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella og 5% Sangiovese.
Der fremstilles ca. 220.000 flasker pr. år.
Vinen fremstilles på delvist tørrede druer.
Vinen lagrer 15 mdr. på barrique (brugt 1 gang tidligere). Lagrer herefter yderligere 7 mdr. på flaske.

La Grola
Vinen er fremstillet på 80% Corvina Veronese, 10% Oseleta og 10% Syrah.
Der fremstilles ca. 212.000 flasker pr. år.
Vinen lagrer 16 mdr. på træfade - delvis barrique. Lagrer herefter yderligere 10 mdr. på flaske.

La Poja
Vinen er fremstillet på 100% Corvina Veronese.
Der fremstilles ca. 14.000 flasker pr. år.
Vinen lagrer 20 måneder i ny barrique.



Allegrini 2016 Amarone della Valpolicella
Vinen er fremstillet på 80% Corvina Veronese, 15% Rondinella og 5% Oseleta.
Der fremstilles ca. 125.000 flasker pr. år.
Vinen lagrer 18 mdr. på træfade - derefter blandes vinen og lagrer yderligere 7 måneder.

Recioto della Valpolicella Giovanni Allgrini
Vinen er fremstillet på 80% Corvina Veronese, 15% Rondinella og 5% Oseleta.
Vinen er en desservin.
Der fremstilles ca. 23.500 flasker pr. år.
Vinen lagrer 14 mdr. på 225 liter barrique fade - derefter blandes vinen og lagrer yderligere 2 måneder.

På billedet til højre ser du salgsdirektør Alberto Lusini

Som tidligere nævnt i artiklen, så er Franco Allegrini en stor tilhænger af terroir fremfor lovgivning.

Det viser sig, når samtalen falder på druetyper i Allegrini's Valpolicella-vine. Her er det vigtigst at fremstille de bedst mulige vine afspejlende det terrior, som Valpolicella kan frembringe, og så kommer det sig ikke så nøje, om vinlovgivningen siger noget andet. Så må man bare lave vinene udenfor den skrappe lovgivning!

Vi har lavet en oversigt over vinene denne dag, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:

Allegrini 2016
Soave 2014, Allegrini
Belpasso Rosso 2013, Allegrini
Valpolicella Classico 2013, Allegrini
Valpolicella Sup. 2013, Allegrini
Palazzo delle Torre 2012, Allegrini
Le Grola 2012, Allegrini
La Poja 2009, Allegrini
La Poja 2006, Allegrini
La Poja 2000, Allegrini
Amarone della Valpolicella 2011, Allegrini
Amarone della Valpolicella 2006, Allegrini
Amarone della Valpolicella 2000, Allegrini
Recioto della Valpolicella Giovanni Allegrini 2006, Allegrini

Et par kommentarer til vinene, udover de specifikke vurderinger, får du her...

Amarone della Valpolicella 2000 er pragtfuld lige nu. Den stråler i fuld modenhed i glasset og er helt usædvanlig lækker. 1997 og 2000 er de bedste årgange tilbage i tid, men det skal også nævnes, at årgang 2011 er og bliver fremragende. Her venter der en fantastisk oplevelse, hvis du har lidt tålmodighed med vinen.

Vær opmærksom på at selv ældre årgange af Amarone della Valpolicella og La Poja har brug for iltning for at folde sig rigtigt ud. Giv vinen lidt tid på karaffel - det giver det bedste resultat.

Allegrini 2016
La Poja opfører sig lidt anderledes i glasset. Vinen er og bliver bedst i sine første 10 år, hvorefter vinen, efter undertegnedes oplevelse gennem tiderne, ret hurtigt går i sekundære smagsnuancer og bliver lettere oxyderet i udtrykket. Det er vigtigt, at du køber denne vine i gode årgange, da Corvina-druen simpelthen ikke kan trække lang lagring, hvis ikke konditionerne ved høsten var perfekte.
Både 2009 og 2006 fremstår perfekt, mens årgang 2000 halter lidt og fremstår ældet.

Er du i tvivl om årgange, så tjek vort årgangsskema her: Årgangsskema vin

Skulle du have lyst til at læse nærmere om lovgivningen og historien bag Amarone della Valpolicella og Recioto della Valpolicella, så kan du downloade vort afsnit 37 fra serien "Italien som vinland" her: Italien som vinland - alle afsnit

Du har også mulighed for at downloade de 2 afsnit af vor serie "Italiens store vine" om Allegrini's Amarone della Valpolicella og La Poja. Dem finder du her:

Download 11. ITALIENS STØRSTE VINE - AMARONE DELLA VALPOLICELLA - ALLEGRINI

Download 21. ITALIENS STØRSTE VINE - LA POJA - ALLEGRINI

Herefter er der kun tilbage at sige, at det var en fremragende dag i selskab med Philipson Wine, Franco Allegrini og Alberto Lusino

Nedenfor finder du relevante oplysninger for informationer eller køb af vinene:

Du finder Le Sommelier på intetnettet her: Le Sommelier
Du finder vinene fra Allegrini hos Philipson Wine på intetnettet her: Philipson Wine
Du finder Allegrini på intetnettet her: Allegrini


God fornøjelse....

Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2016