DET ÆGTE ITALIEN - FRA ALPERNE TIL ROM

En guidebog af Michael Fjording

Detægteitalien
Michael Fjording har udgivet en guide over uforstyrrrede feriesteder i Italien - fra Alperne til Rom. Det vil sige godt og vel halvdelen af det mangfoldige land.

MF har haft den filosofi, at han vil bruge guiden til at vise læserne det ægte Italien, hvis man ellers kan definere det? Guidens overordnede mål er at pege på steder i Italien, som man kan bruge som base for sin ferie, uden at skulle forholde sig til en hob af turister med dårlig service og stress til følge. Det er et ædelt motiv, og det er endda gjort på baggrund af egne erfaringer med tusindevis af kilometer på snoede bjergveje og grusveje sammen med familien gennem en årrække.

Guiden har iøvrigt det formål at pege på steder, som MF definerer som det ægte Italien - altså steder hvor man kan opleve super service, god mad, gode vine, attraktive seværdigheder. Det som MF kalder "særlige oplevelser". Det er svært at definere, men MF er god til at formulere, hvordan han er nået frem til sit kvalitetsstempel. Det gode er, at man allerede på side 6 og 7 i bogen kan se, hvilke kriterier, der er lagt til grund for, at MF synes, at stedet har potentiale til en anbefaling. F.eks. er et kriterie som panoramaudsigt altid gående forud for næsten alt andet. Han skriver endvidere, at når han udvælger steder, der skal besøges, så kigger han først og fremmest billeder fra området i stedet for at læse om stedet. Billeder siger mere end 1.000 ord, siger MF.

Her er det også fair overfor læseren af denne side at gøre opmærksom på, hvad jeg lægger vægt på, når jeg læser og anmelder guiden.
Jeg er helt generelt tilhænger af personer, der gør noget for andre - altså f.eks. at udgive guider, vinbøger m.v.. Når de så oven i købet tilfører mig værdi i form af vigtige oplysninger og ting jeg ikke vidste, så bliver jeg endnu mere positiv. Ja, jeg ved godt, at der også er forretning i det, men det er da helt i orden. Når man har lavet et godt håndværk, så skal det også belønnes!

Hovedvægten er lagt på 30 steder rundt omkring i regionerne Valle d'Aosta, Piemonte, Lombardiet, Trentino - Alto Adige, Veneto, Friuli, Ligurien, Emilia Romagna, Toscana, Umbrien og Marche og så lidt særligt om Rom til slut. Foruden gennemgang af disse 30 anbefalede steder, som har en 2-siders beskrivelse, er der nævnt en række andre attraktive steder, hvor omfanget af beskrivelsen er kortere. Det betyder ikke, at stederne på nogen måde er dårligere. Her har MF bare ikke været så længe...

Bogen er meget positiv i sin omtale af de udvalgte steder, men det skyldes netop, at de mindre heldige oplevelser er valgt fra, og det er jo helt fair. Så kan vi alle nøjes med kvalitet og næsten garanti for, at der er et ægte Italien at komme efter, når vi parkerer på de anbefalede steder.

I alt er det blevet til en gennemgang af 147 steder, som MF gerne anbefaler i varme vendinger. Jeg tilgiver gerne Michael Fjording, at han har sneget 4 steder ind i guiden omkring steder i Slovenien.

Jeg har valgt at understrege, hvem guiden henvender sig til - altså hvilket grundlag vurderingen bygger på. Du skal kunne nikke til følgende kriterier for en perfekt ferie for at få den oplevelse, som MF beskriver:

- komme langt væk fra de største turistområder
- bo i en fredelig oase lige midt i de centrale områder
- muligheden for at opleve smuk og uforstyrret natur
- opleve autentiske landsbyer, vingårde og villaer fulde af atmosfære
- uforfalsket imødekommenhed fra dem du bor hos

Det er dejligt at vide, på hvilken baggrund stederne er udvalgt. Det er et meget stort plus for bogen!

Et andet kæmpe plus er guidens start med et kort over nogle af regionerne, hvor der er numre, der svarer til beskrivelsen af stederne længere omme i guiden. Dermed kan man altid lige slå op og se, hvor beskrivelsen hører til i landskabet. Resten af regionerne med numre ligger på den sidste side af guiden. Cool måde at lave overblik, og jeg har taget 5 tjek, og numre og beskrivelse passer sammen - dejligt!

Så lidt om det mere dybdeborende arbejde i guiden. MF skriver i starten af bogen, at han vælger steder ud fra fotos. Dermed har jeg som læser også en forventning om, at guiden er rigt illustreret, og det er den. Den er faktisk fyldt med stemningsfyldte billeder. Det er lækkert, og jeg er helt enig med forfatteren i hans udgangspunkt. Et billede siger mere end 1.000 ord.

Hver region starter med en lille apetitvækker i form af en kort beskrivelse, og så får du lige top 5 indenfor seværdigheder/oplevelser, og lidt om hvad der er faktuelt om regionen. Serveret i lækkert og overskueligt design.

Herefter er bogen faktisk en sand gennemgang af oplysninger omkring de udvalgte feriesteder med en god og personlig tekst om de gode ting ved stederne. Det giver læseren en ret præcis oplevelse af, hvad læseren skal forvente.

Jeg tilgiver gerne Michael Fjording, at han har fokus udelukkende på feriestederne, da der faktisk er faktuelle fejl i nogle af oplysningerne om vin. Det er en guide om feriesteder, det er ikke en vinbog, og det skal vægtes i den sammenhæng. Som et eksempel på en slåfejl er destination nr. 3 i Piemonte - Relais Divino. Her står skrevet, at Barolo skal lagre 3 år i egefade. Det er faktisk kun 2 år på fad :-)
Du er som læser nok enig med mig i, at der er tale om en detalje. Fokus skal lægges på bogens beskrivelse af feriestederne.

Hvis du er Italien freak eller bare holder af Italien som feriedestination, så er denne guide helt og aldeles uundværlig. Det er simpelthen et must at vide, hvor de gode steder er. Dermed er guiden også en selvmodsigelse - efter et stykke tid. Guiden vil formodentlig føre til, at de 147 nævnte steder efter en rum tid vil blive forvandlet til Italiens svar på Solvang i Californien - fyldt med danskere, og så må Michael Fjording i gang med yderligere guides om attraktive steder :-)

Man må også forvente, at der kommer et bind 2, for guiden dækker jo "kun" halvdelen af Italien. Der er fortsat 9 regioner, hvor der kan findes spændende steder. Jeg kan kun spekulere over, hvorfor Italien er skåret midt over i denne guide, men det er nok fordi, at forfatteren ikke har synes, at bilferie giver mening, hvis man f.eks. vil til Sicilien.

Alt i alt vil undertegnede gentage, at dette er et must at have liggende. Guiden er dejligt snæver og nøje tilrettelagt og fokuseret på det, som danskere med hang til ferie i Italien har lyst til at vide. Det er et hestearbejde at lave sådan en guide, men jeg må sige, at den ligger bestemt øverst hjemme hos mig, for jeg har fået en række gode fif, som jeg kan tyvstjæle :-)

Jeg deler bare ikke ud af mine. Jeg vil gerne bevare idyllen der, hvor jeg kommer. Her skal ikke spoleres noget, ha ha.

Tak Michael, fordi du har givet os Italiensfreaks en ekstra oplevelse, en ekstra ting at nyde og en ekstra mulighed for en fed oplevelse i det land vi elsker næsten lige så meget som vort eget!

Dette er et oplagt julegaveønske....
Måske noget af det mest fornuftige at bruge penge på i gave!

Mine varmeste anbefalinger af denne guide.

Fakta om bogen: - paperback
- 164 sider
- rigt illustreret med over 300 fotos
- A5 størrelse
- kr. 199,00 (fås bredt)
- kr. 179,00 hos udgiveren selv på www.michaelshemmeligeguide.dk

Copyright 2011
Vinhulen.dk