WINEMAKERS DINNER MED BARONE RICASOLI

BIOTRATTORIA CHE FE

Borgergade 17A, 1300 København

Barolo 2011

Winemakers dinner med Barone Ricasoli - Inviteret af Barone Ricasoli og Skovgaard Vine.

Når man nu er så heldig at have 32. generation af Italiens ældste vingård og oldebarn til Bettino Ricasoli, skaberen af den første Chianti Barone Francesco Ricasli, som bordherre, ville man være et skarn, hvis man ikke fik spurgt ind til, hvad der driver ham og hans passion for vin.

Det blev en super aften i godt selskab med masser af god vin og mad på Biotrattoria Che Fe i det indre København.

Nedenfor får du hvad jeg fik ud af det. Som en blanding af både fakta og hans personlige holdninger.

Denne aften havde køkkenchef Alessandro Jacoponi fra Biotrattoria Che Fe kreeret en menu bestående af:

Appetizer
Selection af 6 forskellige antipasti.

Primi
Risotto med græskar, cinta senese pølse, og radicccio.

Barone Ricasoli
Secondo
Tagliata af kavetyksteg med Toscanske urter, oliven olie og Pecorino.

Dolce
Mandel- og Chokoladekage.

Til denne menu skulle vi smage følgende vine:

Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione 2011
Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione 2010
Chianti Classico Castello di Brolio 2006
Chianti Classico Castello di Brolio 2003
Chianti Classico Castello di Brolio 2000

Her var der tale om en vertikal smagning

Brolio Bianco 2013
Chianti Classico Riserva Rocca Guicciarda 2012
Chianti Classico Gran Selezione Colledila 2011
Casalferro 2010

Til højre ser du Francesco Ricasoli holdende Chianti Classico Castello Brolio 2010.

Brolio er historisk en Chianti Classico ejendom, der efter 20 år med forskellige ejerskaber af multinationale selskaber blev opkøbt af Ricasoli familien.

Men vi skal lige et smut tilbage i historien...

Barone Ricasoli er faktisk Italiens ældste virksomhed og den 4. ældste i verden.

Castello Brolio kom allerede i hænderne af Ricasoli familien i år 1141!

Barone Ricasoli
Det var faktisk Bettino Ricasoli (09.03.1809 - 23.10.1880), der i 1872 "opfandt" formlen til Chianti Classico, som vi næsten kender den i dag!

Bettino blev Italiens 2. statsminister.

Som indenrigsminister i Storhertugdømmet Toscana arbejdede Bettino Ricasoli for Italiens samling. Efter uroligheder i 1859 var Toscana kortvarigt en del af de Forenede Provinser af Central Italien. I 1860 proklamerede Ricasoli Toscanas tilslutning til Kongedømmet Sardinien.

Dette skete efter en folkeafstemning den 22. marts 1860. Som indenrigsminister havde Ricasoli selv tilrettelagt afstemningen, der gav en jordskredssejr på 95 procent for en sammenslutning af staterne.

I den nye italienske stat blev Bettino Ricasoli indenrigsminister i 1861-1862 og i 1866-1867. Han var statsminister i 1861-1862 og i 1866-1867. Desuden var han udenrigsminister i 1861-1862.

Begge hans ministerperioder sluttede med, at han måtte overlade posterne til Urbano Rattazzi fra Piemonte.



....men nu tilbage til nutiden :-)

Vinplanterne på de marker Ricasoli familien overtog var i meget dårlig forfatning.
Barone Ricasoli
Barone Ricasoli har derefter brugt årene frem til i dag på at genplante samtlige 230 hektarer - ud af Ricasoli’s samlede 1.200 hektarer med 240 forskellige vinifikationer - og der er i dag kun en enkelt mark Malvesia tilbage...

Denne ene mark overtages af nye vinstokke af Malvesia. De nye stokke indgår i produktionen efter 4 år. De nye stokke bestilles nærmest som en bil 1-1½ år i forvejen, op der vælges type, klon og typen af rod i bestillingsfasen.

Barone Francesco Ricasoli, den 32 Baron af Ricasoli slægten, medbragte sit helt eget nye team af vinmagere, herunder blandt andet ønolog Carlo Ferreni, og har udskiftet ikke blot vinstokkene men også hele produktionsapparatet og kælderen.

Francesco har stået i spidsen for ejendommen siden 1993.

Med familiens tradition for eksperimenter og en meget dynamisk tilgang til vinproduktionen gik de i gang med at arbejde for en bedre produktion.

Dette er i Francesco’s øjne ikke en proces der nogensinde bliver færdig, da hans opfattelse af vinproduktionen er, at den aldrig kan blive statisk men konstant må udvikle sig.

Tradition og fornyelse mødes eksempelvis i Chianti Classico Gran Selezione Colledila - en moderne produceret Chianti Classico enkeltmarksvin - men med en etiket baseret på et design af familiens stamtræ fra 1584.

Francesco Ricasoli lægger stor vægt på, at der konstant skal researches og udvikles indenfor vinen. Han mener, at i dag har Brunello di Montalcino téten indenfor pris i området, men at Chianti har téten, når det kommer til drikkelighed.

Blandt andet er Francesco gået sammen med CA for at lave en detaljeret videnskabelig jordbundsanalyse af Brolio’s marker.

Det har taget 20 år, og man har identificeret 19 forskellige jordbundstyper. Fra sand og kridt til mørk, nærmest sort ler.

Dette gør, at man nu kan identificere forskellige typer Sangiovese i forhold til, hvor de kommer fra i Brolios marker - altså en erkendelse af, at terroir har stor betydning for vinen og et fremtidigt fokus på vinfremstillingens mange aspekter.

Barone Ricasoli
Dette også med henblik på at kunne udvikle flere enkeltmarks "cru’er" i området. Chianti Classico Colledila Gran Selezione er et eksempelvis på det. Der skulle allerede være endnu 2 nye på vej.

Gran Selezione er et nyt kvalitetsbegreb fra Chianti Classico indført fra og med årgang 2010.

Brolio har to registrerede originale kloner af Sangiovese og 4-5 specifikke områder med sit eget makroklima.

Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione er blevet lavet siden 1977.
Da familien overtog produktionen i 90’erne, var det Supertoscanere, der var i fokus. Men familien gik modsat og lavede en Chianti Classico, som de så valgte ikke at klassificere som en Chianti Classico.

Dette var drevet af fokusen på viticulture og drømmen om at gendanne en ”le Grand Vin” fra markerne, og både kvaliteten af planterne, druerne og produktionen skulle højnes.

Dette blev gjort i respekt for, at Sangiovese er en svær drue at forme og forstå, og at der derfor var behov for en "Master Taster"”, der kunne stikke det helt rigtige blend sammen fra de helt rigtige marker, hvert år - også hvis det går lidt udenfor druesammensætningen i Chianti Classico.

Planen var at sammensætte det bedste af det bedste fra vingården med øje for, hvordan druen udvikler sig.

Francesco mener ikke, at aftenens smagning af Castello di Brolio kun er vertikal, men også horisontal. Dette fordi de årgange vi skal smage strækker sig over en periode hvor alle marker er omplantet, og hele produktionen er lagt om.

Årgang 2000 blev stukket med en stor del at de gamle vinstokke, hvor 2011 næsten udelukkende er stukket på de nye vinstokke, Så i de nyere årgange skulle der være mindre svingende kvalitet, mindre fejl og højere niveau.

I dag er det fulde navn Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione.

I friske årgange er der forskel på de 2 "Gran Selezione".

Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione er lavet på 80% Sangiovese, 10% Cabernet sauvignon, 5% Merlot og 5% petit Verdot, mens Chianti Classico Colledila Gran Selezione er lavet på 100% Sangiovese.

Casalferro er fremstillet på 100% Merlot.

Barone Ricasoli Barone Ricasoli Barone Ricasoli















Vi har lavet en oversigt over vinene denne dejlige aften, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:

Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione 2011, Barone Ricasoli
Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione 2010, Barone Ricasoli
Chianti Classico Castello di Brolio 2006, Barone Ricasoli
Chianti Classico Castello di Brolio 2003, Barone Ricasoli
Chianti Classico Castello di Brolio 2000, Barone Ricasoli
Brolio Bianco 2013, Barone Ricasoli
Chianti Classico Riserva Rocca Guicciarda 2012, Barone Ricasoli
Chianti Classico Gran Selezione Colledila 2011, Barone Ricasoli

Chianti Classico Castello di Brolio Gran Selezione koster kr. 299,95 pr. flaske og
Chianti Classico Gran Selezione Colledila koster kr. 299,95 pr. flaske hos Skovgaard Vine - begge kan købes online.

En dejlig aften var til ende, og der skal lyde en stor tak til Francesco Ricasoli for masser af viden, Che Fe for dejlig mad og til Skovgaard Vine for invitationen.

Du finder Che Fe på intetnettet her: Biotrattoria Che Fe
Du finder vinene fra Barone Ricasoli hos Skovgaard Vine på intetnettet her: Skovgaard Vine
Du finder Barone Ricasoli på intetnettet her: Barone Ricasoli


God fornøjelse....


Frank Gooding
Vinhulen.dk
Copyright 2015