Barolo Event 2016 - Barolo & Friends.

3. juni 2016 - Børsen i København

Se vor samlede side om Barolo - alt info på én side her: Barolo - alt på én side

Baroloevent2014
For 7. år i træk var der Barolo Event på Børsen i København i juni måned 2016.

Fredag den 3 juni havde Jens Simonsen inviteret til Barolo & Friends arrangement på Børsen.

Her var der som anmelder mulighed for at smage vine fra hele 30 forskellige producenter. Og her var det for en gang skyld publikum til den senere åbne smagning der blev forfordelt, da de havde mulighed for at smage vine fra hele 33 producenter. Dejlig lille twist der.

Men det var en god blanding af producenter, både etablerede på det danske marked og nogle som ikke havde en importør endnu. Og spektret hvad galt både prisklasse og geografisk placering i området var også ligeligt fordelt.
På en dejlig sommerdag var det skønt at komme indenfor Børsens tykke, kølige mure og fordybe sig i vinene fra Barolo ( og et par små afstikkere).

Dengang i juni var der dage med høj sol og temperaturer over 25 grader, så vel ankommet søgte jeg mod den liflige hvide Arneis fra Malvira i Roero.
Baroloevent2016
Jeg lagde ud med den klassiske Roero Arneis 100% fra 2015. Med en lidt lettere syre end de sidste par årgange var her et fantastisk læskende glas virkelig kvalitets Arneis. Jeg fulgte op med den lidt kraftigere ”Tre Uve” på 40% Chardonnay, 40% Sauvignon og 20% Arneis.
Igen velkomponeret hvidvin der klart skulle have lidt mad at spille op imod.

Ud over de hvide fik vi lov at smage deres Langhe Nebiolo 2013, Roero Riserva ”Renesio” 2009 og afsluttende den røde deres Barbera d’Alba Superiore ”San Michele” 2007. Denne er den sidste årgang på de dengang 84 år gamle stokke, da de siden er plantet om og fra og med 2011 er på de nye stokke.

Kommer til at savne den saftige karakter af de gamle stokke, men glæder mig samtidig til at se, hvad de nye byder på. Men generelt viser Malvira, at det ikke kun er inden for Barolo og Barberesco, at der kan laves super Nebiolo.

Ganen skulle lige renses med lidt lækkert Birbet Brachetto fra 2015 – Uhhhm, slik til voksne.

Roberto Damonte hev lige en flaske ”Rive Gauche” Spumante ud af gemmerne - nu solen skinnede - og det viser igen, hvad de kan med bobler i Roero. Skøn sommer på glas.

Jeg fik også lov at smage Barolo 2010 fra deres mark i La Morra, som Roberto forklarede var kommet med i deres portefølje via familiesammensmeltning.

Herefter begik han ”vinhelligbrøde” på bedste vis og blandede ”Rive Gauche” med ”Birbet” i forholdet 9/1. En herlig drik som han med et glimt i øjet forklarede var godt til ”at lave damer”, som man siger på italiensk :-) Navnet på drikken skulle være ”Boom Bam Boom” og absolut en god afskedssalut til Malvira.
Baroloevent2016
Lige ved siden af fandt vi Tenuta San Mauro, som vi ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, og som på daværende tidspunkt ikke havde en dansk importør.

Elena Barbero fra Agriment repræsenterede huset, og især deres Barbaresco Canova 2007 og Canova Riserva 2004 var værd at bide mærke i.

Med de priser jeg hørte, bør der klart være en, der samlede de to vine op som Barberesco til virkelig "kanonvin til pris". Især Canova 2007 var en feminin, elegant Barberesco, jeg gerne slog et smut forbi vinhandleren efter.

Endnu en ny producent for undertegnede var Reva fra Monforte. Her var ”drengene” Gianluca Colombo og Daniele Scaglia dejligt engagerede og fortalte gerne om deres projekt, der frembragte sin første Barolo i årgang 2010.

Her taler vi organisk dyrkning, og øjnene gløder, når der tales metoder og teknikker. I kælderen er det Gianluca der tager over, og han leger også med træet til de forskellige lagringer. Slavonsk eg til Barolo, men ellers bliver der eksperimenteret med både tysk og østrigsk eg.

Smagen er stram, konsistent og tanninerne i Reva's vine er klart udtalt. Vi prøvede et udvalg af Dolcetto, Barbera, Nebbiolo og Barolo. Taget deres alder i betragtning er de nået ekstremt langt. Man kan være enig eller uenig i deres metoder, men her er ingen slinger i valsen.

Det er ikke langhåret pussenusse organisk produktion, vi har gang i. Det er organisk produktion med det ene formål at fremstille superb vin så naturligt som muligt. Skal for øvrigt lige fremhæve deres meget karakteristiske etiketter.
Baroloevent2016
Så var det tid til et par gamle kendinge. Først en tur forbi Domenico Clerico. Her sørgede Georgia for, at vi kom godt igennem det lille men skønne udvalg.

Først var det tid til Barbera d’Alba ”Trevigne” 2013. En sprød og lækker Barbera med et dejligt frugtfuld og saftigt indtryk. Har dog allerede lidt af den dybde, der kendetegner Clerico's Barbera.

Var i 2014 så heldig at smage en årgang 1997 med 17 år på bagen, og jeg kan sige, at holdbarheden heller ikke fejler noget.
Så var det tid til at smage den ”almindelige” Barolo 2012 DOCG som kom første gang i 2011. God, gedigen Barolo med saft og kraft og yderst tilgængelig allerede nu.

Så var det tid til et par stjerner i ”Ciabot Mentin Ginestra” og ”Pajana” - begge fra årgang 2011.

Her var der på dagen udtalt forskel, og jeg var selv mest til det mere elegante og lidt feminine (ja, jeg ved godt det er Clerico) indtryk hos Ciabot Mentin.

Pajana var fuldstændig klar til at komme på banen med ranke, stramme tanniner, mørk frugt og dejlige lakrisale toner.

Vi sluttede af med ”Percristina” fra 2006. Denne kommer først nu selvom 2007 allerede kom sidste år. Clerico har valgt at sende dem på markedet i omvendt rækkefølge for at give 2006 mere tid til at udvikle sit potentiale, og det er fornuftigt, for årgang 2006 er meget holdbar og stringent i Barolo generelt.

Det virker som en rigtig god idé. Alle der har smagt en ”Percristina”, der lige er blevet frigivet ved, hvor hård og stram den kan være i tanninerne, indtil den får mulighed for at udvikle sig til den fantastiske vin, den kan være. Så hvis Clerico mener, at den skal have et år mere, så må den virkelig have haft nogle ordentlige ”cojonos”.

Nu var den på et niveau, hvor alt potentialet var tydeligt og kun ventede på at udvikle sig.
Baroloevent2016
Vi fik lov at smage årgang 2007 af Baarolo Riserva Percristina, og det er tydeligt, at her var en vin, der var meget længere fremme i sin udvikling. Sjovt at se om 2006 kommer til at holde prisen på 2007 nede? Hvis ja, så køb endelig – den bliver god og så kan I gå og nippe til den, mens I venter på, at 2006 bliver klar.

Så kiggede jeg forbi Michele Chiarlo, repræsenteret af deres export Manager Giovanni Bocchino. Jeg fik smagt de solide Barbera d’Asti Superiore, fra både ”Le Orme” 2013, og min personlige favorit, Nizza ”La Court” fra 2012.

Nizza ”La Court” er så absolut klar til at blive nydt. Ikke at den ikke vil udvikle sig til at blive bedre og bedre, men allerede nu har den så meget godt at byde ind med af både saft, kraft, frugt og de dybe, lidt krydrede, lakrids toner.

Så var det tid til Barolo "Cerequio" og "Tortoniano" i årgang 2011 og lige en lille smager på ”Cerequio” i 2009 - og ja - bundsolide kvalitets barolo'er, der ikke er til at komme udenom, med alt hvad du kan ønske af en 2011.


Personligt røg de dog lidt i baggrunden. Jeg har nemlig en idé om, at jeg som barn faldt i gryden med Barberesco fra ”Asili” marken. I alt fald har vinene herfra det med at gå lige derind, hvor det er dejligt, varmt og velkendt.

Om det så er fra Giacosa, Ceretto, Ca’ del Baio eller som her fra Michele Chiarlo som Barberesco ”Asili” 2012 betyder mindre. Super vin - og så lige oven i hatten få lov til at smage årgang 2010.
Denne skønne "dame" med elegante taninner, den lækreste modne, røde frugt, lettere parfumerede kryddertoner, hint af engelsk lakrids og en smuk finish behager mig.
Baroloevent2016
Lige ved siden af havde Noemi Conterno linet vinene fra Fantino Conterno op. Heller ikke her var der slinger i den gode kvalitet.

Hos Fantino Conterno var det Barbera d’Alba fra 2014, Barbera d'Alba Superiore ”Armujan” 2012, Langhe Rosso ”Autenzio” 2012 på 100% Albarossa, Langhe Nebbiolo 2013 og Barolo ”Bussia” 2012 der stod for skud.

Man kan kun sige, at deres kvalitet stiger år for år. Så det er med at handle ind nu inden de ryger endnu en prisklasse op.

Nu var vi derhenne, hvor vi begyndte at blive lidt pressede for tid. Så der blev lavet lidt spredt fægtning for at nå så meget som muligt.

Der kan fremhæves Roero Arneis ”Monfrini” 2015 fra Phochione Maurizio. Den havde fået et skud i 1.000 liter fade i en måned. Det ændrede helt sikkert karakteren på den klassiske Arneis til noget, der skulle ledsages af mad. Her var også et par varianter af Barbera d’Alba, der havde fået lidt barrique i små fade. Jeg smagte ”Donia” 2012 og ”Monfrini” 2012. Ikke min personlige smag, men absolut et spændende tiltag.

Og når vi er ved Barbera, var der også lovende takter fra Cascina Liuzzi. Barbera d’Asti Superiore ”Sil” og ”Otto” fra 2012. ”Sil” er opkaldt efter, hvad vi kunne forstå, den bedre halvdel Silvia fra det dejlige Barbera område Nizza og ”Otto” opkaldt efter Stefano's afdøde far. Begge flotte repræsentanter for velproduceret Barbera.

Efter officiel lukketid, og egentlig på vej ud, nåede vi lige at gøre holdt ved Giovanni Manzone.

Her stod Mauro Manzone, som vi ikke havde set siden vi besøgte ham første gang i 2008. Dengang en lille dreng i korte bukser og knæ fyldt med hudafskrabninger. Nu en flot ung mand der stod der og skænkede vin og flirtede helt naturligt med en kvindelig gæst.

Han havde dog tid til at lade mig smage de dejlige barolo'er ”Castelletto” 2011 og ”Gramolere” i henholdvis 2011 og Riserva 2009 - og ikke mindst Barbera d’Alba ”Le Ciliegie” 2014. En ung frisk Barbera med en fantastisk frugt og masser af ”drinkability”.

Men så blev der også peget mod døren og tiden var gået. Ud i solen igen og så kunne man gå og filosofere hele vejen hjem over hvor tiden bliver af til en smagning?

Det var i hvert fald et supergodt arrangement, og selvom vi ikke nåede hele vejen rundt til de 28 producenter, der var repræsenteret til årets Barolo & Friends event, så glæder vi os allerede til næste år.

Vi skal da lige nævne at publikum i år blev forkælet med 5 producenter mere, end vi som vinanmeldere kunne smage, blandt andet vinene fra La Strette. God prioritering af arrangøren.

Det kan klart anbefales at lægge vejen forbi, når Barolo Event løber af stablen. Det er altid interessant og ekstremt hyggeligt!

Copyright 2016
Vinhulen.dk
Frank Gooding