Barolo Event 2009

Det er som oftest, at de bedste ideer opstår ved en tilfældighed eller via en pludselig indskydelse, og sådan er det da også mere eller mindre i forbindelse med dette års Barolo Event 2009 på Børsen i København den 30. april.

En dansker ved navn Henrik Krabbe holdt så meget af Italien og specielt Barolo, at han og fruen købte en ejendom i Monforte d’Alba, altså Barolo land. Her kunne historien slutte, men det var kun begyndelsen. Henrik fik nemlig Nicola Argamente som nabo. Nicolo Argamente er præsident for Consorzio Tutela Barolo e Barbaresco Alba Langhe e Roero og ejer af vingården Podere Ruggeri Corsini, og det var gennem det spirende venskab, at de 2 mænd fødte ideen om et fremstød for Langhe vinene i Danmark. Kunne man stable nogle producenter på benene, som havde lyst til at få deres vine solgt i gamle Danmark? Ja, selvfølgelig….

Alle gode, lokaler kræfter blev aktiveret. Strada del Barolo e Grandi Vini di Langa, Consorzio Tutela Barolo e Barbaresco Alba Langhe e Roero, Ente Turismo Alba Bra Langhe Roero og Regione Piemonte. Henrik tog kontakt til Jens W. Simonsen, som i en årrække har arbejdet med Italiensk vin som selvstændig vinkonsulent og brand-manager for en række italienske topproducenter i Danmark. Jens kan få tingene til at spille, så derfor var han en værdifuld mand at have på scenen til markedsføring af begivenheden. Hurtigt blev der sendt en stafet rundt til vinbranchen og Berlingske Tidende fik fornøjelsen af at sælge billetterne til publikum, og det skulle vise sig, at det kunne gøre på bare én dag – jo, interessen var stor!

Jens lagde for starten vægt på, at messen var opdelt i 2 dele. 1. del for fagfolk, og 2. del for publikum, men kun maks. 350 af gangen på Børsen, så alle kunne komme til og smage de ting, som de havde lyst til, og det lykkedes fint. Udover vinene fra området kunne man smage en række italienske specialiteter som f.eks. kage, ost i alle afskygninger og brød. Thomas Ilkjær, som kendes fra bogen Italiensk Vin og som chef for vinakademiet, kørte på Børsen et par seminarer, hvor deltagerne kunne smage forskellige vine af typerne Roero, Barolo m.fl. og bemærke forskellighed i årgange, oprindelsessted o.s.v.
Thomas er ekstremt vidende om italiensk vin, og som sædvanligt er lytterne/smagerne i yderst trygge hænder. Her kan alle lære noget...

Vi skal lige indskyde, at journalister, den italienske ambassade, arrangører og andet godtfolk tyvstartede faktisk allerede den 29. april 2009 om aftenen på Restaurant Casa d’Antino i det indre København, hvor vi var indbudt til en storslået middag med vine fra de godt 30 deltagende producenter i årgange fra 1997-2005.

Undertegnede kan kun understrege, at mad og vin passer sammen og går hånd i hånd.
Casa d'Antino står for rigtig italiensk slow food af bedste skuffe. Mange herlige retter denne aften. Undertegnede er normalt ikke vild med blomkål, men en særdeles raffineret pureret blomkål, rigeligt med fløde og hjælp fra husblas fik det hele til at hænge sammen i en særdeles velsmagende "blok". Undertegnede er glad for kød, og her fik vi også lov at smage et eksempel på, hvordan den slags laves the italian style, flot.
lækker piemontesisk kogekunst...

Nå, tilbage til vinene.
Her er en oversigt over producenterne:

Abbona Marziano (importeres allerede)
Accomo Fratelli
Alessandria Fratelli
Aurelio Settimo (importeres allerede)
Batasiolo
Bossotti Vincenzo
Bric Cenciurio
Cadia
Cagliero
Cantina Gigi Rosso
Ca’ du Rabaja’(importeres allerede)
Cascina del Monastero
Cascina Mucci (importeres allerede)
Castello di Verduno
Ciabot Berton Oberto
Gillardi
La Granera
Le Strette
Monforte
Mustela
Negretti
Negro Angelo e Figli (importeres allerede)
Oddero Poderi e Cantine
Palladino (har været importeret)
Pecchenino
Podere Ruggeri Corsini
Saffirio Josetta (importeres allerede)
San Biagio
Veglio Michelino e Figlio
Vigne dei Mastri
La Corte
La Montagnetta
Magda Pedrini

Og hvilke ”stjerner” var der så godt blandt disse vine? Hvilke skal vi se i Danmark?
Lad det være sagt med det samme, vi nåede ikke dem alle, men man danner sig hurtigt et overblik over, hvor der er noget potentiale og noget at gå efter…

Desværre for fagfolk er 2 af stjerne, Aurelio Settimo og Abbona Marziano allerede importeret af henholdsvis Veras Vine og Kjær og Sommerfeldt.
Aurelio Settimo producerer old-school Barolo, hvor vinene hurtigt udviklet toner af skovbund, læder, mødding o.s.v. mens Abbona Marziano er moderne og producerer meget fyldige, nemt tilgængelige og velgjorte vine. Barolo Riserva 1999 fra Aurelio Settimo var fantastisk, mens Abbona Marziano's Barolo Riserva Cerviano 2004 var rigtig flot. Aurelio Settimo's Barolo 2003 er også ganske glimrende til stabile 2 glas.

Også Cuscina Mucci er importeret i DK af Piemonte Vine og Delikatesser. Langhe Nebbiolo er en fin vin.

Undertegnede er meget meget vild med Negro Angelo e Figli, som importeres af Blovstrød Vinimport. Vi smagte på Restaurant Casa d'Antino Roero Sudisfá 2005. Rank som en jernstang med masser af smag og nebbiolodruens ondskab mod andre end sande venner af druetypen. Fantastisk struktur og tyngde og med potentiale til mange år i kælderen. Det var virkelig én af stjernerne! Også ved gensmagningen på Børsen. Det var i sandhed en 3 glas vin på dagen.

Nævnes skal også Barolo 2005 fra Negretti. En herlig, frisk oplevelse med vægt på ædelskab og god saftighed. Den havde et eller andet, som fik mig til at dvæle ved den.
En stor oplevelse var også Barolo Vigna Broglio 1998 fra Palladino, som i alt fald tidligere har været importeret af TN Import i Esbjerg. Den havde 10 år på bagen, og det giver lidt mere udviklet raffinement og modenhed til vinen.

Barolo 2000 fra producenten Cadia imponerede mig også med et solidt tryk i munden. Lækker fedme og fylde og kraftfulde indtryk i munden kunne i den grad imponere.

Barolo Riserva 1997 fra San Biagio var også en oplevelse. Nærmest en eksplovsiv, moden næse med toner af ost, sødme, træ og blomme. Smagen var mere rå med masser af apotek, lakrids og tjære. En sand herlighed i min bog. Den rummer både alder og potentiale.

Et par Barbera'er kunne også imponere. Barbera d'Alba Bricco di Nessuno 2007 fra Ca du Rabaja var imponerende frugttung og nærværende, og det samme kunne man sige om Barbera d'Alba Armujan 2006 fra Podere Ruggeri Corsini. Toner som tjære og asfalt er svære at finde i Barbera, men de var her sammen med kirsebær. Man var fornøjet.

Udover de nævnte vine smagte vi en 20-30 andre vine af god kvalitet, men vi kan ikke nævne alle her.
Vi lægger vore smageresulateter ind i vindatabasen hurtigst muligt. Så kan du læse en mere udførlig udgave.

Barolo Event 2009 var på alle måder en god oplevelse, og der er grund til at takke arrangørerne for et par super dage.
Nu kan vi så håbe på, at nogle af vinene titter frem på de danske hylder...