BARBARESCO E TAVOLA 2007

Rammerne for Barbaresco e Tavola 2007 var sat på restaurant Famo 51 på Gl. Kongevej 51 på Frederiksberg. Deraf navnet Famo 51. Restauranten er en aflægger af den oprindelige restaurantposition på Saxogade i København, så nu er der 2. Fortsat italiensk mad af høj klasse tilberet af de 2 ejere Fabbio Mazzon og Morten Kaltoft.

Navnet Famo er sammensat af FAbbio og MOrten.

Barbaresco a Tavola 2007 blev udgjort af 25 vine fra årgang 2004, så publikum havde stor lejlighed til at smage på denne gode årgang. Årgangen har måske fået 1 eller 2 lovprisningssange mere på bagen, end den har fortjent. Det er en god til virkelig god årgang, men mine læber vil man ikke høre sige fremragende.



Bag arrangementet stod Langhe Vine assisteret af Enoteca Regionale i Barbaresco, og alt klappede denne eftermiddag. Der var masser af vin at smage på og tale om, og det summede på samtlige pladser i restauranten...





Hvorfor nu det? Ja, når man smager vinene, er der generelt masser af frugt, varme og venlighed, mens tanninerne er ret bløde og i enkelte tilfælde anonyme (alt er relativt for Barberesco). Syren er herlig i mange af vinene, men der er også vine, hvor syren allerede er trådt i baggrunden. Mange vine fremstår allerede modne her kort tid efter frigivelsen!

Her må jeg træde i karaktér og holde fanen højt for den "gamle", "traditionelle" metode. Barbaresco skal være stringent, hård, kontant, hårvækstudviklende, mørk og tjæret i sine unge år. Det ender jo med at blive en vin for kvinder :-), hvis man overgiver sig til masserne og lefler for romantikken. I frisk Barbaresco-vin er der ikke råd til pladderromantik og charme. Her skal der være stålsat vilje. En ung Barbaresco skal være rank og hård som et stålrør!



Når så vinen er blevet 10-20-30 år gammel med en klar orange farve og næsten gennemsigtig konsistens, så kan man fornemme aristokratiet, den kvindelige ynde, det gratiøse, raffinementet og en underskov af duft- og smagsindtryk. Ingen italiensk vin kan i den grad udvikle så fine duftspor som en gammel Barbaresco, men den slags kræver perfekt lagring og årgang. Derfor er årgangen ikke bare vigtig - den er ultravigtig!! Der skal være stof til lagring i vinen, ellers bliver den aldrig som beskrevet ovenfor.



2004 årgangen er ligesom alle andre moderne årgange af Barbaresco den klassiske kamp mellem det traditionelle og det moderne.
Det traditionelle med blommefrugt, tjære, viol, tobak, lakrids m.v.
Det moderne med træ, kaffe/mokka, ristet indtryk, varme m.v. Sådan var det også på Famo her i oktober 2007. Der var masser af både moderne og traditionelle vine i alle afskygninger. Nedenfor får du vore vurderinger af vinene og navnet på de respektive importører af vinene, når du skal ud og handle:



VIN&PRODUCENT
ÅR
PRIS
FORHANDLER
GLAS/RATING
DATO
KOMMENTARER/BEMÆRKNINGER
Barbaresco, Azienda de Forville 2004 128,00 Ingen importør 27.10.2007 Rubinrød. Marcipan, Mørke bær og let blomst præger næsen. Smagen er frisk og stringent med mørke bær, masser af frugtsyre og kras i munden. Let i stilen og ikke alt for kvalitetsstærk. Let drikbar.
Barbaresco "Albesani", Cantina del Bricchetto 2004 138,00 Ingen importør 27.10.2007 Rubinrød. Sødmefuld, parfumeret vin med blomme, vanilje, kaffe og røg. Varm og røget smag med mørk frugt, frisk frugtsyre og semisaftig smag. Harmnisk og velsmagende vin på grænsen til 2 glas.
Barbaresco "Montestefano", Luigi Giordano 2004 142,00 Langhe Vine 27.10.2007 Rubinrød. Krydret næse med blomme, kaffe og tjære. Mørk stil. Let smag med rød til mørk bær smag. Let i smagen og fremstår moden. Velsmagende og elegant vin til den lette side.
Barbaresco "Montestefano", La Ca Nova 2004 158,00 Ingen importør 27.10.2007 Lys rubinrød. Krydret og mørk næse med lakrids, tjære og mørke bær. Mørk og frugtet smag med godt id fra frugtsyren og en semisaftig og velsmagende palette. Vinen er til den lette side, men den kommer næsten op på 2 glas.
Barbaresco, Azienda Bussi 2004 180,00 Ingen importør 27.10.2007 Mørk rubinrød. Sødmefuld karamelnæse med marcipan, blomme og moderne stil i næsen. Smagen er fyldig og rund med blå bomme og en god, præcis frugtsyre, flot saftighed og en god volumen og kraft i vinøs smag. Tanninerne ligger flot i baggrunden. Den er næsten moden og et godt bud til prisen.
Barbaresco "Bricco Spessa", Fratelli Grasso 2004 180,00 Alberte Vin 27.10.2007 Mørk og traitionel stil med blomme, tjære, viol, parfume og marcipan. Smagen er mørk og fast med blomme, tjære, krydderi og en fast men korrekt frugtsyre. Let og venlig stil i den lettere genre. Dog skal man ikke kimse af det, der er i vinen. Det hænger nemlig rigtigt godt sammen. Virker moden.
Barbaresco "Rocche dei 7 Fratelli", Lodali 2004 188,00 Ingen importør 27.10.2007 Rubinrød til rødbrun. Mørk, varm næse med mørkt rugbrød, kaffe, blomme og træ. Smagen er fyldig, fast og god med blå blomme, kaffe, træ og røg. Animalsk i stilen. Godt drev og fin tyngde i flot harmoni og ret elegant. Holdbar på mellemsigt.
Barbaresco "Sori Loreto", Varaldo 2004 216,00 Vigneron 27.10.2007 Rubinrød. Mørk og varm næse med mørkt rugbrød, kaffe og ristet præg med underliggende diskrete parfumespor. Smagen er ultrablød og fyldig med stor saftighed. Meget poleret og velsmagende vin, hvor der er kælet for volume og tilnærmelsesstil. Dejlig drikbar.
Barbaresco "Piancavalo", Negro Giuseppe 2004 225,00 Langhe Vine 27.10.2007 Rubinrød. Mørk og klassisk næse med let frugtsyre. Der er blomme, tjære, lakrids, tobak og vanilje. Smagen er mørk og blød med fast og stringent greb i munden og frisk frugt. Masser af tannin og hårdhed, men også en dejlig blød frugt og næsten saftighed med undertoner af kaffe og træ. 2 solide glas!
Barbaresco "Gallina", Negro Giuseppe 2004 228,00 Langhe Vine 27.10.2007 Rubinrød. Blød og venlig bolchenæse med dejlig frisk bærtone, lakrids og tjære. Rigtig fin næse. Smaen er ultrablød og rund med frisk blomme og frisk frugtsyre. Ristet og varm smag. Meget animalsk i stilen. Lang og blød finale, hvor fadet runder. Bør ligge nogle år og modne.
Barbaresco "San Cristoforo", Sassi 2004 225,00 Ingen importør 27.10.2007 Rubinrød. Mørk og frisk næse med letristet præg, parfume og blomme. Let animalsk. Blød og rund smag med god blommefrugt og en fast frugtsyre. Ret let i stilen og let drikbar uden de store armbevægelser. Vi mistænker den for at "sove" p.t. Tanninerne er meget diskrete. Den får lige halen med til 2 glas.
Barbaresco "Sori Capelli", Filippino Domenico 2004 225,00 Ingen importør 27.10.2007 Rubinrød. Frisk næse med blomme, venlighed og vanilje. Smagen er frisk med blomme, en frisk frugtsyre og ret åben og semisaftig smag i den lette ende af skalaen.
Barbaresco "San Cristoforo", Filippino Domenico 2004 225,00 Ingen importør 27.10.2007 Rubinrød. Mørk og venlig næse med blomme, vanilje og let tjære. Smagen er frisk og yderst kontant med blomme, en slikagtig tone. Let krydderi i smagen og friskhed med semisaftigt snit. Nogle tanniner i finalen.
Barbaresco "Vigna Rongallo", Orlando Abrico 2004 240,00 Vintjeneren 27.10.2007 Rubinrød. C-vitamin, blomme skovbund og skovbær præge næsen. Smagen er let sødmefuld med blomme og saftigt snit og gedigent tryk i munden. Velsmagende og intens. Lagringsværdi og 2 meget solide glas.
Barbaresco "Vigna Montersino", Orlando Abrico 2004 240,00 Vintjeneren 27.10.2007 Rubinrød. Varm i næsen med blomme, træ og tjære. Smagen er varm og let sødmefuld med blomme, tjære og viol. Meget raffineret og varm vin med masser af velsmag og tyngde og godt med bløde tanniner. Fremstår i en god helhed allerede nu.
Barbaresco "Santo Stefano", Castello di Neive 2004 250,00 Vini Italiani 27.10.2007 Rubinrød. Varm og blød duft med oliven og blomme og ret lukket i sit udtryk. Den virker noget "sovende". Smagen har helt frisk frugtsyre og helt frisk blomme, men smagen er stadig lukket og noget tilknappet. Det virker som om, at der er et virkeligt stort potentiale og tanninoverskud. Det kunne minde om potentielt 3 glas, men på dagen er det "kun" 2 store.
Barbaresco "Valeirano", Ada Nada 2004 268,00 TN Import 27.10.2007 Rødbrun. Mørk duft med lakrids, blomme, skovbud, mørk chokolade og kaffe. Smagen er blød, let sødmefuld og rund med blomme skovbund, lakrids og krydderi. Saftig. Ret moden og særdeles velsmagende vin som fremstår harmonisk og velkomponeret. 2 solide glas.
Barbaresco "Cotta", Sottimano 2004 299,00 Atom Wine 27.10.2007 Rubinrød. Mørk næse med toner af lak, tjære, blomme, let krydderi. klassisk nebbiolonæse. Smagen er blød og fyldig med et kontant greb i smageren fra en frisk frugtsyre. Blomme præger smagen sammen med tjære og andre klassiske nebbiolo-toner. Ekstrem tanninholdig og endnu meget umoden. Den kræver tid, men det er klasse.
Barbaresco "Fausoni", Sottimano 2004 299,00 Atom Wine 27.10.2007 Rubinrød. Let sødmefuld med blomme, tjære, træ og chokolade. Smagen er blød og rund med blomme, tjære, viol og saftigt snit i smagen. En lille snert af chokolade dukker op i smagen. Tanninerne er fint til stede men godt integreret i vinen. Stort potentiale og endnu ikke moden. Solide 2 glas.
Barbaresco "Bric Balin", Moccagatta 2004 325,00 Fionia Vin 27.10.2007 Rubinrød. Mørk og venlig stil. Let kostald og hest, skovbund, blomme og træ i den modne næse. Smagen har ristet kaffe, vanilje, blomme, tjære og en god saftighed og helt umodne tanniner i lange baner. Balanceret og flot struktureret med masser af potentiale. Den kræver tid for at udvikle det bedste.
Barbaresco, Bruno Rocca 2004 350,00 Jysk Vin 27.10.2007 Rubinrød. Mørk og letparfumeret næse med blå blommme og tjære og helt ren klang i næsen. Smagen er blød og rund med intens ffrugt af mørke bær og blomme i en næsten helt lukket stil. Overskud af kraft, intensitet og tanniner. Overhovedet ikke moden endnu, men den fløjter rent i munden og er en sand fest at smage på.
Barbaresco "Rabaja", Guiseppe Cortese 2004 365,00 Era Ora 27.10.2007 Rubinrød. Frugtet og frisk bærnæse med røde bær, krydderi. Fin og aristokratisk næse. Smagen er blød og frisk med røde bær og en lidt tam og smålunken struktur. Der fornemmes ingen fad. Ret let i stilen. Det vurderes, at det skyldes, at vinen "sover". Der er mere duft end smag, og sidstnævnte er rigtig dejlig.
Barbaresco "Masseria", Vietti 2004 455,00 Niche Vine 27.10.2007 Rubinrød. Mørk og varm næse med blomst, krydderi, blomme og ret raffineret stil. Smagen er blød og fyldig med mørk blomme, krydderi, tjære, viol og tanninholdigt islæt. Intens og saftig stil med stort gemmepotentiale.
Barbaresco "Valeirano", La Spinetta 2004 770,00 Adriat Vinimport 27.10.2007 Næsten violet. Næse af grønne oliven, parfume, blomme og sødme. Næsen er ret eksplosiv. Sødmefuld smag med blomme, rød frugt - monsterintens frugt efterfuldt af bid fra frugtsyren og gennemgribende tyngde. Fantastik harmoni og struktur og en megalang finale som holder ved og imponerer. Her er kælet for detaljerne!