200 FOR 200
Vinfestival arrangeret af BB Vinimport og Toscavini

AMARONE - OG VINENE FRA VALPOLICELLA

Boganmeldelse


Coveret fra den nye bog Amarone - og vinene fra Valpolicella


Det er et faktum, at den 3. bog om Amarone della Valpolicella er på markedet i Danmark - efter Michael Lyngs 2 tidligere udgivelser om Amarone della Valpolicella som selvstændigt emne. 3. skud på stammen er Thomas Ilkjær's Amarone - og vinene fra Valpolicella, som udover en egentlig gennemgang af Amarone della Valpolicella også dækker de andre dejlige vintyper fra Valpolicella. Det drejer sig om Recioto della Valpolicella (dessertvin), Valpolicella Ripasso og Valpolicella.

Lad os starte med lidt fakta om bogen:

Politikens Forlag står bag udgivelsen af bogen, som er på 264 sider til en pris af omkring kr. 350,00. Bogen kan købes i boghandelen nu. Formatet er 23,5 cm højt og 23 cm bredt. Bogen er som sagt skrevet af Thomas Ilkjær med fotoassistance fra René Riis i langt overvejende grad, selv om fruen har hjulpet med et par foto's. René Friis løfter med sine billeder bogen op på et flot niveau gengivet med en karakteristisk grynet stil i bogen. Den mand kan få Gravballemanden til at ligne Audrey Hepburn! En professionel fotograf kan virkelig gøre en forskel.
Steen Frimodt har assisteret med korttegneriet som igen fortjener stor ros. Også grafiker Kenneth Schultz har gjort et flot stykke arbejde med bogens layout.

Når det kommer til beskrivelsen af italiensk vin gennem bogudgivelser i Danmark, er der ingen over og ingen ved siden af Thomas Ilkjær. Gang på gang må man bøje sig i støvet og konstatere, at manden har klæbehjerne, overblik og indsigt som få andre - også målt internationalt. Når Thomas Ilkjær sætter sig for et projekt, er intet overladt til tilfældighederne.
Thomas Ilkjær har da også helt fra gymnasietiden interesseret sig markant for italiensk vin og i dag er han daglig leder af Vinakademiet og skribent i diverse magasíner i Skandinavien.

Som Ilkjær skriver i bogen, så må både familie og andre lide under hans fravær - mentalt som fysisk, mens han arbejder med projektet. Det tror vi på! Det er et kæmpearbejde at komme igennem sådan et projekt - specielt når man har øje for detaljen.

Bogen er opdelt i følgende områder:

- en kort beskrivelse af en usædvanlig vin
- området
- vinene
- Valpolicella-vinene og maden
- producenterne
- ordliste, litteraturliste og register

Hvis vi dvæler ved det første, så siger indholdfortegnelsen "en usædvanlig vin", men i selve afsnittet er det heldigvis erstattet af titlen "en vin ud over det sædvanlige" - en mere korrekt og venlig udlægning af bogens emne :-)

Området
Her er gennemgået de historiske fakta om vinens historie fra tidernes morgen til nutiden efterfulgt af dalene, geografien, klimet og jordbunden og så et væsentlig afsnit omkring druerne. Der er som bekendt 4 "store" druer og så en række supplerende "hjælpedruer". Vægtningen er fin og gennemarbejdet.

Vinene Afsnittet beskriver de forskellige typer af Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Amarone della Valpolicella og Recioto della Valpolicella, og her går der lidt nødvendig nørderi i afsnittet, da Ilkjær helt formålstjenstligt nævner, at der kan kombineres ikke mindre end 23 forskellige vintyper ud af disse 4 grundtyper. Her er det tegnede kort fantastisk.

Herefter får vi afsnittet om Amarone della Valpolicella inkl. grafisk oversigt over vinloven. Her har undertegnede noget til fælles med Ilkjær. At holde styr på vinlovgivningen er et hestearbejde, men det er det, der i sidste ende giver overblik. Ilkjær har valgt kun at medbringe de mest nødvendige regler. En god afvejning, da hele lovgivningen ville give de fleste lyst til at lægge bogen. Rart at se at bogen netop har afvejet dette forhold - også i et dejligt overskueligt skema. Bogen er tillige timet derhen, at bogen kommer næsten samtidigt med, at Amarone della Valpolicella er blevet DOCG vin (3/2010).

Så kommer vi til et afsnit om markerne, hvor druerne dyrkes efterfulgt af et afsnit om tørringen. Tørringen er netop helt afgørende for at skabe Amarone della Valpolicella. Ilkjær afliver i dette afsnit romantikken i processen og beskriver dygtigt processen. ved at tage romantikken ud af tørringen, kan man netop også komme frem til essensen i processen, hvor man er nødt til at konstatere, at vil man lave kvalitet, er der intet tilfældigt over denne proces. Det er håndværk og hele grundlaget for den senere vin i glasset.
Der gennemgås den nødvendige tørring, hvor vandet i druerne reduceres med op til 40%, som giver den "tykke" most til Amaronen, og så kommer afsnittet om "fra rosiner til vin".
Her får vi, synes undertegnede, en faglig nøgtern gennemgang af udviklingen i stiltypen, hvor der f.eks. berettes, at sukkerniveauet siden 1970´erne gradvist er steget fra 7 gram pr. liter til 14 gram pr. liter i dag - altså en sødere indgang til emnet i moderne tid - gennemsnitligt.

I afsnittet hører vi også lidt om lagringen af vinene. Mit gamle vinhjerte brister nærmest af taknemmeligned over, at der udryddes en af vinhistoriens største fejlopfattelser. Fade af slavonsk eg er IKKE det samme som fade af eg fra Slovenien. Slavonien ligger i det østlige Kroatien, og de har leveret eg til den italienske vinindustri gennem mange årtier. Det har altså intet at gøre med eg fra Slovenien.


Bogens forfatter - Thomas Ilkjær med et smil på læben!

Bomben smides på side 102 i bogen, hvor vi skal i gang med den helt fantastiske gennemgang af, at der faktisk er forskellige stilarter i Amarone della Valpolicella i en "krig" der mellem producenterne ligner den, som i mange år har verseret i Piemonte med de forskellige stilarter af Barolo. I Veneto er "krigen" bare ikke så dramatisk og højtråbende - tendenserende til skinger.
Amarones 2 væsentlige stilarter er "den søde", som er den oprindelig kendte med rosin, sveske m.v. og så "den frugtede", som er den moderne udgave af Amarone della Valpolicella. Forskellen er opfattelsen af ønsket eller fravalget af ædel råddenskab i druerne.
Quintarelli er et eksempel på den "søde" stil. Dal Forno er et eksempel på den moderne "frugtede" skole.
bogen giver så lige en række yderligere eksempler, som virkelig trækker fra. Vi får både postmoderne, gammeldaws, og miniportvin som typerbeskrivelse - lækkert.

Vi skal også have lidt om årgangene, og her er der enten en fejl i bogen, eller også kommer der en lille personlig mening fra Ilkjær mellem linjerne. Konsortiet har selv proklameret, at årgang 2006 er fremragende med maksimale 5 stjerner (side 114 skema), men under gennemgangen beretter Ilkjær, at han vurderer årgangen til "god". Nu skal vi ikke starte en diskussion, men 2006 regnes vist internationalt som ret fantastisk og vinene synes at berettige til en hæder, som bogen ikke giver :-)

16 sider bliver det dedikeret til om "de øvrige Valpolicella-vine" som selvstædigt afsnit. hertil skal lægges utallige referencer og vinlovgivningsgennemgang gennem bogens øvrige sider. Her er også et skema med de vigtigste regler.

Så kommer et meget vigtigt afsnit om Amarone og mad med en gennemgang af vigtige råvarer fra Verona og omegn. Her er blandt andet nævnt den klassiske Risotto all'Amarone, som har en karakteristisk rød farve og smager vidunderligt. Afsnittet giver inspiration til at eksperimentere med mad og vin - uanset om det er til Amarone della Valpolicella eller al,. Valpolicella.

Små 100 sider er herefter dedikeret til en solid gennemgang af producenterne i området - suppleret med flotte billeder, og her kommer Ilkjær godt omkring det meste. Det er klart, at man ikke kan medtage alle, men jeg har ikke evnet at finde eksempler på betydende producenter, som ikke er med. 75 er medtaget, og de er alle indplottet på et tegnet kort, så læseren ved, hvor man er henne - en super detalje!! Ilkjær har sat en lille boks i indledningen, hvor han fortæller om egne favoritter og "boblere". Boblere er nogle af de producenter, som p.t. stormer fremad.
Undertegnede hæfter sig ved, at Thomas Ilkjær ikke har Bertani med blandt personlige favoritter - måske fordi Bertani bør have 15-20 års lagring, inden de er modne, og vi efterhånden er blevet ældre og ikke kan vente på det? :-)

Bogen slutter med en praktisk ordliste med gode forklaringer af begreber relateret til bogens emner.

Så må undertegnede nødvendigvis komme med en vurdering af bogen...
Det kan siges meget kort - et fremragende værktøj og opslagsværk. På alle fronter er bogen gedigent håndværk baseret på faktuelle oplysninger og nøgterne betragtninger om det relativt smalle emne, som vinene fra Valpolicella repræsenterer. Stor ros til korttegner og fotograf ligeledes.
Thomas Ilkjær har selv, og skaber for læserne, det komplette overblik. Der er ikke for meget, der er ikke for lidt. Vægtningen er sublim, og indholdet er second to none. Bogen er ganske enkelt på alle punkter fremragende.

Bliver du klogere af at læse bogen? Ja, hvis vi taler vinene fra Valpolicella, kan vi alle lære noget ved at læse bogen. Det er en overflod af information om et af Danmarks yndlingsvinområder. Måske er jeg mest imponeret over, at Ilkjær i al væsentlighed afholder sig fra personlige holdninger og i stedet leverer varen ved at levere alle sider af "historien". Dermed lægger bogen ikke op til debat, men giver plads til alle holdinger. Den leverer simpelt viden og atter viden om emnerne og kan tage sin plads på boghylden som et komplet opslagsværk.

Jeg vil stadig se frem til mange drøftelser med Ilkjær om italiensk vinlovs mange kringelkroge fremadrettet. Det er en sport at kunne disse på fingrene, hvis man bliver vækket midt om natten og skal citere. Det er dog ikke bogens opgave at fortabe sig i disse detaljer, og det gør den heller ikke. Den er levende og informativ, og stadig overholder den det rent basale - kærlighed til italiensk vin.
Italiensk vin kan ikke nydes fuldt ud, hvis der ikke bor en lille italiener i kroppen. Passion, livsglæde, nysgerrighed og oplevelsestrang skal bo i dig, hvis du skal nyde italiensk vin fuldt ud.

Køb bogen eller ønsk dig den i julegave. Det er en lille gave af den type som bliver ved med at give....
Min uforbeholdne opfordring til at anskaffe bogen og min fulde respekt for et sublimt stykke arbejde!



Copyright 2010
Vinhulen.dk