Anmeldelse af bogen:

Amarone

af Mikael Lyng

Danmark har fået sin første bog om Amarone della Valpolicella DOC. Det er den første bog på det danske marked, der udelukkende handler om denne ene, specifikke italienske vintype.

Bogen er skrevet af Mikael Lyng, som er 41 år og normalt arbejder hos TDC og løber marathon i fritiden, men hvis hjerte gløder for Amaronen, som han bruger en del fritid på.

Bogen har ikke fået den flotte modtagelse hos forlagene, som ikke har ment, at der var et marked for bogen. Derfor har Mikael Lyng selv fået bogen trykt hos en bogtrykker, og hvad er det så bogen fortæller?

Bogen er en meget læsevenlig indgangsvinkel til historien om Amarone della Valpolicella i alle dens former.
Bogen beskriver på et almindeligt, letforståligt sprog Amaronen fra A-Z uden at forsøge at gøre tingene mere komplicerede, end de er, og det lykkes fornemt.

Bogen starter med en gennemgang af produktionsområderne med en forklaring for hver enkelt kommune med beskrivelser af, hvilke producenter der hører til hvor. Afsnittet er indhyldet i lækre billeder.

Så går bogen videre med Amaronens historie, som er omfattende og netop skal være omfattende, når bogen omhandler en begrænset vintype. Her kan man virkelig suge til sig af viden. Igen er der gode billeder af gamle flasker m.v. Afsnittet slutter med subjektive betragtninger om Amaronen i dag og i fremtiden. Her kan man være enig eller uenig, men budskabet står klart.

Bogen berører også moderne/klassisk produktionsmetode og territoriale forskelle.

Og så kommer det - afsnittet om druer!! Fremragende. Flotte, farvestrålende klaser af Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara trykt på lækkert papir. Skidt næsten med teksten. Det er fedmen for øjene der sælger varen. Det er smukt og godt sat op. Herefter beskrives vinmarkerne, tørringsprocessen og metoden, ædelråd, kælderen, gæring, lagring - hvorefter bogen fortsætter med en let gennemgang af øvrige vintyper fra Valpolicella samt et årgangsskema fra 1960 - 2002. Derefter tager vi et hop til beskrivelser af kooperativer og broderskaber.

Nu er 71 af bogens 146 sider gennemlæst, og så skifter bogen over i en gennemgang af producenter efter systemet 1 producent pr. side, og dette varer bogen ud. Siderne viser billeder af vinene, billeder af producenterne eller ejendommen og en tekstbeskrivelse af druesammensætningen i de specifikke vine. Man kan også se mail- og almindelig postadresse på producenterne. Der er en gennemgang af 73 producenter. Slutsiden beskriver de øvrige for forfatteren relevante producenter.

Skal man sætte en enkelt finger på bogens indhold, skal det være undertegnedes forventning om en gennemgang af lovgivningen for Amarone della Valpolicella DOC i en oversigt, hvor alle relevante regler er skitseret kort og præcist. Det mangler bogen, men derudover er der ikke meget at komme efter.

Bogen er tydeligt gennemarbejdet, veldisponeret og et stykke godt håndværk fra en entusiast, som en vinkender med interesse for italiensk vin bør have stående på hylden. Bogen er letlæselig og til at gå til med et hav af information og flotte billeder og illustrationer, som kenderen vil nikke genkendende til og begynderen vil suge til sig. Bogen bliver aldrig et egentligt opslagsværk, men den er heller ikke tænkt således. Bogen er for alle med interesse for vin. Alene det at skrive en bog om et tidligere ubeskrevet blad, gør bogen interessant, nærværende og relevant - den bør man have i sin samling.

Bogen koster kr. 150,00 og kan købes direkte fra websitet www.amaronebog.dk.