WINEMAKERS DINNER MED TOMMASO BUSSOLA

BELIS BAR

Smallegade 1, 2000 Frederiksberg.

Tommasso Bussola

lørdag den 11. april 2015 var Vinhulen.dk indbudt af vinimportøren Youandwine's ejer Kenneth Quistgaard, som undertegnede har kendt gennem en årrække, til en winemakers dinner med den berømte Amarone della Valpolicella producent Tommaso Bussola.

Anledningen var en smagning af 7 af producentens vine fra friske årgange ledsaget af en 5-retters menu fra Belis Bar på Frederiksberg.

Nu er vurdering af kvalitet i vin jo som bekendt subjektiv, men undertegnede vil dog alligevel påstå, at vi med Tommaso Bussola taler top 3 fra området - bestående af Dal Forno, Quintarelli og Tommaso Bussola.

Mange andre producenter gør dem rangen stridig, men der er vist ikke meget at komme efter, hvis vi er helt oppe i superligaen :-)

Historien om Tommaso Bussola går ikke så langt tilbage, som man måske skulle regne med.

Tommasso Bussola

Det hele startede i 1977, hvor Tommaso begyndte at arbejde i sin onkel Giuseppes vinmarker i Veneto.

Kendere af Tommaso Bussola's vine vil helt sikkert have bemærket, at nogle af vinene i dag er mærket med TB, hvor de tidligere var mærket med GB.

G'et stod for Giuseppe, mens T'et står for Tommaso. De fleste har så nok regnet ud, at B'et står for Bussola, som er begge familiemedlemmernes efternavn.

I de første år var Tommaso yderst loyal overfor onklen Giuseppe og arbejdede sammen med ham om at producere Amarone della Valpolicella i traditionel stil, men i 1983 tog tingene en drejning.
br> 1983 var det første år, hvor Tommaso personligt og alene stod for selv vinificeringen, og Tommaso havde det mål, at kvaliteten bare skulle forbedres fra årgang til årgang.

Tommasso Bussola

Gennem 1970'erne og 1980'erne brugte Bussola store fade til lagring af vinen. Det var fade, der blev genbrugt år efter år, men da Tommaso Bussola i 1992/93 opførte et nyt vineri og samtidigt indførte barrique (små træfade), blev vinen naturligvis anderledes.

Det var på dette tidspunkt, at vinene skiftede fra GB til TB.

I 1995 begyndte Tommaso's kone Daniela at arbejde på vingården.

Til venstre ser du Belis Bar's første ret denne aften - fiskebisque med perleløg. Absolut velsmagende, og denne forret blev serveret til et sæt vine bestående af Valpolicella Ripasso Sup. Ca' del Laito 2011 og Valpolicella Classico Sup. TB 2010.

Så var vi ligesom i gang med aftenens forløb, og man kunne straks konstatere, at hvor der er en lille sødme i Ripasso'en - som der skal være - så var Valpolicella'en omvendt knaldtør. Dejlig forskel allerede i det første sæt af vine.

Her sad undertegnede allerede og funderede over, at der var indtil flere Amarone della Valpolicella producenter, der ville tabe en dyst mod Valpolicella Classico Sup. TB 2010.
Tommasso Bussola
Her er en oversigt over aftenens vine:

Valpolicella Ripasso Sup. Ca' del Laito 2011
Valpolicella Classico Sup. TB 2010
Amarone della Valpolicella 2007
L'Errante TB 2008
Amarone della Valpolicella TB 2008
Amarone della Valpolicella Vigneto Alto 2003
Recioto della Valpolicella TB 2009

Til at præsentere aftenens vine, havde Youandwine allieret sig med forfatteren af 2 bøger om Amarone della Valpolicella, Mikael Lyng, der i anledningen af begivenheden havde medbragt et kort lysbilledshow, hvor deltagere kunne se billeder af vineriet, markerne og personerne bag Tommaso Bussola.

Derudover var vingården repræsenteret af sønnerne Paolo og Giuseppe Bussola, der begge arbejder hårdt for faderens og egne visioner om at være bedst i området.

Til venstre kan du se det lokale, som deltagerne til winemakers dinner havde fået stillet til rådighed på denne dejlige og lune aprilaften.

Vi var vel ca. 25 personer samlet om det ovale bord til de 7 vine og 5 retter.


Tommasso Bussola
Nu lidt om vinene:

Her skal det straks siges, at producentens website er en smule misligeholdt, når det kommer til opdatering med friske årgange og data, men du får det bedste materiale tilgængeligt....

Valpolicella Ripasso Sup. Ca' del Laito 2011
Corvina og Corvinone 40%, Rondinella 45% og Molinara og andre druer 15%.
Der er produceret 15.000 flasker, og vinen ligger 17 måneder på fad og yderligere 3 måneder på flaske, inden den kommer på markedet.
Alkoholprocent 14,5.

Valpolicella Classico Sup. TB 2010
Corvina og Corvinone 50%, Rondinella 40% og Molinara og andre druer 10%.
Der er produceret 50.000 flasker, og vinen ligger 18 måneder på fad og yderligere 3 måneder på flaske, inden den kommer på markedet.
Alkoholprocent 15,0.

Tommasso Bussola

Amarone della Valpolicella 2007
Corvina og Corvinone 65%, Rondinella 30% og Molinara og andre druer 5%.
Der er produceret 30.000 flasker, og vinen ligger 24 måneder på fad og yderligere 3 måneder på flaske, inden den kommer på markedet.
Alkoholprocent 16,5.

Til venstre ser du serveringen af Carpaccio med sprød salat og parmasan.

L'Errante TB 2008
Merlot 80%, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon 20%.
Der er produceret 11.000 flasker, og vinen ligger 18 måneder på fad.
Alkoholprocent 15,5.

Amarone della Valpolicella TB 2008
Corvina og Corvinone 75%, Rondinella 20%, Cabernet Franc, Dindarella, Croatina, Molinara 5%.


Tommasso Bussola
Der er produceret 8.000 flasker, og vinen ligger 36 måneder på fad og yderligere 4 måneder på flaske, inden den kommer på markedet.
Alkoholprocent 16,5.

Amarone della Valpolicella Vigneto Alto 2003
Corvina og Corvinone 75%, Rondinella 20%, Cabernet Franc, Dindarella, Croatina, Molinara 5%.
Der er produceret 5.000 flasker, og vinen ligger 30 måneder på fad og yderligere 4 måneder på flaske, inden den kommer på markedet.
Alkoholprocent 17,0.

Recioto della Valpolicella TB 2009
Corvina, Corvinone 60%, Rondinella 10%, Cabernet Franc 15%, Dindarella 7%, Croatina 3% og andre druer 5%
Der er produceret 1.700 flasker, og vinen ligger 30 måneder på fad og yderligere 4 måneder på flaske, inden den kommer på markedet.
Alkoholprocent 12,0.


Tommasso Bussola Ovenfor ser du Belis Bar's lille anretning med Foie Gras - altid en sikker succes.

Amarone della Valpolicella laves på tørrede druer.

Det foregår på den måde (den korte), at druerne plukkes i september oktober måned, alt efter druetype, og herefter tørres druerne i op til 4 måneder i plastbakker.

Dog tørres druerne til Recioto della Valpolicella i op til 7 måneder i plastbakker, så mere vand forsvinder og sukkerindholdet er endnu højere.

Her brugte man tidligere bakker af træ, men da disse ikke kan genanvendes i samme omfang, så er så godt som alle producenter overgået til plast.

Tommaso Bussola bruger endvidere en meget lang fermateringsperiode. Normalt op til 55/60 dage men i enkelte år helt op til 80 dage. Der er løbende overpumpning i perioden.

Til højre ser du flagskibet Amarone della Valpolicella Vigneto Alto.

Vi kommer heller ikke uden om forskellen på traditionalister og modernister indenfor produktion af Amarone della Valpolicella.

Traditionalisterne sværger til, at druerne i tørringsperioden ligger fugtigt, så der dannes ædelt råddenskab på druerne, mens modernisterne sværger til, at der overhovedet ikke sker en proces med råddenskab, hvilket undgås ved, at man tørrer druerne i helt tørt miljø.

Tommasso Bussola

Tommaso Bussola tilhører den modernistiske stil, ligesom f.eks. Dal Forno og Allegrini, mens Quintarelli sværger til den traditionelle stil.

Du kender forskel på stilarterne i vinenw blandt andet på farven. Modernisternes vine er violette. Traditionalisternes vine er rubinrøde over i bruge. Derudover vil du erfare, at modernisternes vine har duft af mørke bær og stor frugtstil, mens traditionalisternes vine dækker af blomme, sveske og store brune rosiner og endda ofte brun farin.

Tidligere var denne "kamp" næsten en religion i området, men i de senere år er der sket en opblødning, hvor man forsøger at anvende det bedste fra hinanden til fælles opnåelse af højere kvalitet.

Det er samme trend, som der er tale om f.s.v.a. Barolo vinene, hvor kampen i mange år bølgede frem og tilbage mellem den moderne og den gamle stil.


Tommasso Bussola
Ovenfor ser du Kenneth Quistgaard fra Youandwine fordybet i samtale med brødrene Paolo og Giuseppe Bussola.

Til højre ser du hovedretten fra Belis Bar bestående af oksemørbrad med indkogt rødvinssauce og grillet kål og en kartoffelkage. Utroligt dygtigt anrettet på tallerkenen, veltillavet og dejligt velsmagende.

Tommasso Bussola Gennem hele aftenen var Paolo og Giuseppe på podiet sammen med Mikael Lyng for at præsentere vinene og fortælle om fremstillingsmetode og familieanekdoter.

Vi har lavet en oversigt over vinene denne dejlige aften, og så kan du klikke på den specifikke vin, hvor du ønsker at se vor anmeldelse/rating:

Online nu!

Valpolicella Ripasso Sup. Ca' del Laito 2011, Tommaso Bussola
Valpolicella Classico Sup. TB 2010, Tommaso Bussola
Amarone della Valpolicella 2007, Tommaso Bussola
L'Errante TB 2008, Tommaso Bussola
Amarone della Valpolicella TB 2008, Tommaso Bussola
Amarone della Valpolicella Vigneto Alto 2003, Tommaso Bussola
Recioto della Valpolicella TB 2009, Tommaso Bussola

Nu var vi nået til det tidspunkt på aftenen, hvor desserten skulle søsættes efter de første 4 indledende retter.

Tommasso Bussola
Den var smukt anrettet i dyb tallerken med en bund af chokolade med nougat og en skefuld is i centrum flankeret af små sorte og hvide dryp af henholdsvis chokolade og marengs.

Til denne udsøgte dessert skulle vi smage på Recioto della Valpolicella fra 2009.

Pragtfuld desservin!

Faktisk er det lidt morsomt at tænke på, at Recioto faktisk er den "rigtige" Amarone della Valpolicella...

Oprindelig fandtes der nemlig kun den søde udgave, mens den tørre først kom til omkring 1960 - sådan lidt ved en tilfældighed, hvis man skal tro historien.

Skulle du have lyst til at læse nærmere om lovgivningen og historien bag Amarone della Valpolicella og Recioto della Valpolicella, så kan du downloade vort afsnit 37 fra serien "Italien som vinland" her:

Italien som vinland - alle afsnit

En super aften i selskab med Tommaso Bussola's vine var kommet til en ende, og man gik glad og mæt hjem med en god oplevelse af nogle af Valpolicella-områdets bedste vine.

Du finder Bellis Bar på intetnettet her: Belis Bar
Du finder vinene fra Tommaso Bussola hos Youandwine på intetnettet her: Youandwine
Du finder Tommaso Bussola på intetnettet her: Tommaso Bussola


God fornøjelse....


Michael Christensen
Vinhulen.dk
Copyright 2015